Κύπρος: Ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και καταδίκη της  Τουρκίας από Αναστασιάδη, El-Sisi και Μητσοτάκη

Κύπρος: Ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και καταδίκη της  Τουρκίας από Αναστασιάδη, El-Sisi και Μητσοτάκη

Με κοινή διακήρυξη οι ηγέτες της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και Αιγύπτου Abdel Fatah El-Sisi, εξέφρασαν την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια, τις παράνομες γεωτρήσεις αλλά και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, με το πέρας της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη σήμερα στη Λευκωσία.

Το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις, η ενεργειακή συνεργασία, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιφερειακά ζητήματα αλλά και η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνόδου.

«Μας δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Όπως συχνά έχουμε τονίσει οι τριμερείς συνεργασίας δεν στρέφονται εναντίον κανενός, αλλά προωθούν την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Ανστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «ενημέρωσα τους φίλους συνομιλητές ότι έχω ήδη απευθύνει πρόσκληση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για πραγματοποίηση άτυπης συνάντησης. Σημείωσε ακόμη ότι απηύθυνε και επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην οποία δηλώνει διαθέσιμος να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλίες. Προϋπόθεση, είπε, είναι να υπάρξει ευνοϊκό κλίμα μέσα από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fatah El-Sisi, ο οποίος τόνισε την καλή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.  Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τριμερής είναι χώρος για τα κοινά οράματα μας στους διάφορους τομείς και συντονισμός θέσεων σε περιφερειακά και διεθνή θέματα

«Η συνεργασία των τριών χωρών είναι παράδειγμα συμπόρευσης τριών γειτονικών λαών που πορεύονται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο», είπε με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνέχισε αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού και ακολούθως στα ζητήματα της περιφερειακής ασφάλειας, ενώ έκανε λόγο για αυτοκρατορικές τακτικές και επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας, τις οποίες συνοδεύει με προκλήσεις. Ανέφερε ακόμη ότι «συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για συμπεριφορά που αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες συνεχώς και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ προσβάλλει αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, συμπεριφορά που προκαλεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ και έρχεται απέναντι στις θέσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ. Ξανασυζητήσαμε οι τρεις μας μαζί, πώς το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη λιβυκή διοίκηση βάθυνε την κρίση στη Λιβύη, ενώ η μεταφορά μισθοφόρων υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης. Η θέση μας για τη Λιβύη όπως αποτυπώθηκε, είναι ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους του Λίβυους. Συζητήσαμε και την τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στην Αμμόχωστο».

Προηγήθηκαν διμερείς συναντήσεις μεταξύ Αναστασιάδη Μητσοτάκη, Αναστασιάδη El-Sisi και Μητσοτάκη El-Sisi, ενώ ακολούθησε τριμερής κατ΄ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής./ibna