Σλοβενία: “Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη χάνει δυναμική” – Τράπεζα της Σλοβενίας

Σλοβενία: “Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη χάνει δυναμική” – Τράπεζα της Σλοβενίας

“Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη χάνει δυναμική τους φθινοπωρινούς μήνες λόγω της ταχείας επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Σλοβενίας σημειώνει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα ήταν πολύ βαθύτερη χωρίς ταχεία και περιεκτική οικονομική πολιτική. Η κατάσταση είναι πολύ παρόμοια στη Σλοβενία, όπου οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες. Στη δημοσίευση Economic and Financial Trends, επισημαίνουμε επίσης ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, υπό την επήρεια μέτρων κρατικής παρέμβασης, παραμένει σταθερή προς το παρόν”, αναφέρει η Τράπεζα της Σλοβενίας στην ανάλυσή της για την τρέχουσα κατάσταση.

Στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρεται, οι τρέχοντες δείκτες οικονομικής δραστηριότητας επιδεινώνονται και πάλι την περίοδο από Μάιο έως Ιούλιο, και ο αντίκτυπος του νέου κύματος εξάπλωσης ιών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος τους επόμενους μήνες. Η μείωση της εμπιστοσύνης στις εταιρείες και τους καταναλωτές, σε συνδυασμό με την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της εγχώριας ζήτησης, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για τις τελευταίες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών σχετικά με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι αποπληθωριστικές πιέσεις αναμένεται επίσης να αυξηθούν.

Οι οικονομικές πολιτικές ανταποκρίθηκαν γρήγορα και εκτενώς στην κρίση. Η δημοσιονομική ανταπόκριση των μελών της Ευρωζώνης είναι έντονη, καθώς η φετινή αύξηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 540 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, το Ευρωσύστημα παρείχε πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία στο ποσό των 2.000 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου έως τις 25 Σεπτεμβρίου, και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το νέο το μέσο παραγωγής της ΕΕ αξίας άνω των 1.800 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη Σλοβενία, η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίστηκε το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ξεκίνησε μετά την υποχώρηση του πρώτου κύματος λοιμώξεων τον Μάιο. Με ισχυρά μέτρα οικονομικής πολιτικής, οι απαντήσεις των οικονομικών παραγόντων στην φετινή κρίση κορώνας μέχρι την πτώση ήταν διαφορετικές από ό, τι κατά την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση, επειδή τα νοικοκυριά δεν εγκατέλειψαν μακροπρόθεσμα την αγορά ανθεκτικών προϊόντων και οι εταιρείες ενίσχυσαν τα αποθέματά τους.

Ακόμη χειρότερη σε σχέση με την εγχώρια αγορά είναι η κατάσταση στο εξωτερικό εμπόριο, όπου η ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει σταματήσει. Η αύξηση των εξαγωγών έχει σταματήσει σε πολλές ομάδες προϊόντων. Τα δύσκολα ταξίδια και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων εμποδίζουν περαιτέρω την ανάκαμψη του εμπορίου υπηρεσιών.

“Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, όπως στην Ευρωζώνη, οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί πάλι απότομα. Οι πιο ευάλωτες θα είναι και πάλι υπηρεσίες που εξαρτώνται από την άμεση επαφή μεταξύ προμηθευτών και πελατών και η αυξανόμενη αβεβαιότητα, μεταξύ άλλων, θα παρατείνει τις καθυστερήσεις στις επενδύσεις αποφάσεις», δήλωσε η Τράπεζα στην ανάλυση.

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας, με την πτώση του ΑΕΠ και τη μεγάλη αβεβαιότητα, παραμένει σταθερή προς το παρόν. Η μηνιαία μείωση της απασχόλησης σταμάτησε τους καλοκαιρινούς μήνες και μετά τη σύνοδο κορυφής του Μαΐου, η ανεργία μειώνεται επίσης συνεχώς. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 84.000 άνεργοι, μόλις έξι χιλιάδες περισσότεροι από ό,τι πριν από την κήρυξη της επιδημίας, αλλά με μεγάλη πιθανότητα αύξησης πριν από το τέλος του έτους.

Δεδομένου ότι τα μέτρα παρέμβασης εμπόδισαν τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους της πτώσης του ΑΕΠ στην αγορά εργασίας, μια μείωση κατά 15,8% σε ετήσια βάση στις ώρες εργασίας είναι ο καταλληλότερος δείκτης της κατάστασης το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με μόλις 1,9% μείωση της απασχόλησης. Οι νεότερες γενιές και οι εργαζόμενοι σε ανασφαλείς μορφές εργασίας έχουν μέχρι στιγμής αισθανθεί τις συνέπειες της νέας κρίσης. Η αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού παραμένει υψηλή σε σχέση με το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας.

Στον τομέα των μεταβολών των τιμών καταναλωτή, ο αποπληθωρισμός σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες, ο οποίος συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο. Τα φθηνότερα παράγωγα πετρελαίου συνέβαλαν και πάλι περισσότερο στη μείωση των τιμών κατά 0,7% σε ετήσια βάση. Μαζί με την επιβράδυνση της αύξησης των παγκόσμιων τιμών των πρώτων υλών τροφίμων, η αύξηση των τιμών των τροφίμων επίσης επιβραδύνθηκε κάπως μετά το Μάιο, η οποία παραμένει υψηλή, κυρίως λόγω των πιο ακριβών φρούτων. Υπάρχουν επίσης εγχώριες αποπληθωριστικές πιέσεις με τη μορφή ασθενέστερης ιδιωτικής κατανάλωσης και χαμηλότερης χρήσης της παραγωγικής ικανότητας, γεγονός που μειώνει τον πυρήνα του πληθωρισμού.

«Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι εκτεταμένες και οι μελλοντικές δημοσιονομικές εξελίξεις υπόκεινται σε ορισμένες αβεβαιότητες. Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν 11% του ΑΕΠ. Τα έσοδα μειώθηκαν ελαφρώς περισσότερο από το ονομαστικό ΑΕΠ, και η αύξηση των δαπανών της κυβέρνησης ήταν υψηλή, κυρίως λόγω μέτρων βάσει των νόμων κατά του κορωνοϊού. Το χρέος ανήλθε στο 78,2% του ΑΕΠ στα τέλη Ιουνίου, 12,6 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους. Οι συνθήκες δανεισμού παρέμειναν ευνοϊκές λόγω της εξαιρετικά ενθαρρυντικής νομισματικής πολιτικής, καθώς και της σταθερής μακροοικονομικής κατάστασης σε σύγκριση με πολλά μέλη της Ευρωζώνης, η οποία έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας”, καταλήγει η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης από την Τράπεζα της Σλοβενίας./ibna