Βουλγαρία: Από αύριο ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους υπαίθριους χώρους, όπως ανακοίνωσε ο Borissov

Βουλγαρία: Από αύριο ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους υπαίθριους χώρους, όπως ανακοίνωσε ο Borissov

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov προήδρευσε σήμερα του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν η πανδημία του κορωνοϊού, η ενίσχυση των συνταξιούχων και άλλα θέματα.

Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, «οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο είναι διχασμένες και το ποσοστό αυτών που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει COVID-19 αυξάνεται. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των μολυσμένων αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη. Επομένως, αν και υπερασπίζονται την ανθρώπινη υγεία, αμφισβητούν όλα τα μέτρα».

«Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα τεθεί σε ισχύ αύριο, σημείωσε ο Borissov. «Επιμένω να περιγράφεται κάθε λεπτομέρεια! Πρέπει να εξηγηθεί με σαφήνεια και ξεκάθαρα στους ανθρώπους ότι όταν ένα άτομο περπατά μόνος του στο δρόμο, οδηγεί ποδήλατο, περπατά στο πάρκο ή βρίσκεται σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν υπάρχει πλήθος, δεν είναι απαραίτητο να φοράει μάσκα. Αν θέλει – μπορεί να το κάνει, αλλά μετά από δικιά του απόφαση», είπε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

«Τα νοσοκομεία είναι επί του παρόντος υπερπλήρη, οι ασθενείς με COVID-19 αυξάνονται και το ιατρικό προσωπικό μολύνεται. Πρέπει επίσης να σκεφτούμε τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η Ευρώπη έχει εισαγάγει ως υποχρεωτικές τις μάσκες, ισχύουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σχολεία, εστιατόρια και εγκαταστάσεις έχουν κλείσει. Θέλουμε με βάση την πεποίθηση και με αυστηρό έλεγχο να σώσουμε τις ζωές του ιατρικού προσωπικού, όλους τους υπάλληλους στις πρώτες γραμμές της μάχης με τον COVID-19 και όλους τους Βούλγαρους πολίτες», δήλωσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε από σήμερα διασφαλίζονται οι παραδόσεις του φαρμάκου Remdesivir, το οποίο διασφαλίζει τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19 έως το τέλος Μαρτίου 2021.

Επιπρόσθετα ο Boyko Borissov ανακοίνωσε ότι «περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ηλικιωμένοι θα λάβουν επιπλέον 50 λέβα στις συντάξεις τους για το μήνα Νοέμβριο. Για το σκοπό αυτό, διαθέτουμε περίπου 106 εκατομμύρια λέβα από τον προϋπολογισμό της Κρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης . Το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το ποσό των μηνιαίων μισθών τους. Έχουμε ήδη δεσμευτεί να διατηρήσουμε το μηνιαίο συμπλήρωμα στις συντάξεις έως τον Μάρτιο του 2021 και το εκπληρώνουμε. Ταυτόχρονα, προτείνουμε ότι το επόμενο έτος η ελάχιστη σύνταξη θα είναι 300 λέβα και από τον Ιούλιο θα αυξήσουμε όλες τις συντάξεις κατά 5%.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα διαθέσει 23 εκατομμύρια λέβα για τη βελτίωση των υποδομών του συνοριακού σημείου ελέγχου Zlatarevo, του συνοριακού σημείου ελέγχου Kalotina και του συνοριακού σημείου ελέγχου Kulata. Ο στόχος είναι τα σημεία να πληρούν τις απαραίτητες απαιτήσεις ποιότητας και να διευκολύνουν τη διέλευση των ανθρώπων μέσω αυτών.

Μια άλλη απόφαση της κυβέρνησης αυξάνει το κρατικό μερίδιο στο Sofia Tech Park με πάνω από 20 εκατομμύρια λέβα για την δημιουργία ενός υπερυπολογιστή./ibna