Σερβία: Την Κυριακή η σύνθεση της Κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας μετά τη συνεργασία SNS, με SPS, JS, SPAS

Σερβία: Την Κυριακή η σύνθεση της Κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας μετά τη συνεργασία SNS, με SPS, JS, SPAS

Για την Κυριακή μετάθεσε την ανακοίνωση της νέας Κυβέρνησης στη Σερβία ο Πρόεδρος της χώρας και ηγέτης του πλειοψηφικού Προοδευτικού Kόμματος (SNS) Aleksandar Vučić.

Ο Σέρβος Πρόεδρος μετά το πέρας της συνόδου της προεδρίας του SNS, κράτησε άγνωστη τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία όπως είπε θα αποκαλυφθεί  την Κυριακή στη νέα Σύνοδο της Προεδρίας του SNS.

Ωστόσο ο Aleksandar Vučić έδωσε το περίγραμμα της ομάδας που θα οδηγήσει τη Σερβία μαζί του το επόμενο διάστημα, που όμως δεν ξεπερνάει τον ενάμιση χρόνο, καθώς έδωσε ως διάρκεια της Κυβέρνησης μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Οι πρώτες πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο Vučić είχαν ως αναφορά τη διάρκεια της νέας Κυβέρνησης η οποία θα ενεργεί μέχρι τον Απρίλιο του 2022 το αργότερο.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Σερβία θα διεξαγάγει γενικές εκλογές το 2022, σε όλα τα επίπεδα: προεδρικές, κοινοβουλευτικές, τοπικές και δημοτικές.

Μιλώντας για την εντολή της νέας κυβέρνησης, ο Vučić είπε ότι «αυτή θα είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση σε μια δύσκολη στιγμή. Γι ‘αυτό είναι περιορισμένης διάρκειας, ώστε κανείς να μην χαλαρώνει. Αυτό είναι το “κόλπο της πρόβας” για το τι θα έρθει»

Διευκρίνισε επίσης ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ουσιαστικά θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η σύνθεση για τη νέα κυβέρνηση και η συγκρότηση της Συνέλευσης της Σερβίας την Τετάρτη, όταν η μέλλουσα  πρωθυπουργός της Σερβίας θα παρουσιάσει την έκθεσή της.

Όπως είπε η νέα κυβέρνηση, θα έχει δύο ή τρία νέα υπουργεία, όπως επίσης ότι «εκπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων θα είναι σημαντικά παρόντες στις θέσεις των κρατικών γραμματέων και διευθυντών δημόσιων εταιρειών».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας (SPS), το οποίο βρίσκεται σε συνασπισμό με τους Προοδευτικούς από το 2012, φαίνεται να έχει κερδίσει λιγότερα στη νέα κατανομή από ό, τι είχε μέχρι τώρα.

Οι λόγοι είναι δυο, πρώτον το αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με το οποίο το SNS κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία και το SPS λιγότερο από ό, τι στις προηγούμενες εκλογές και δεύτερος είναι ότι ένας άλλος, νέος εταίρος, περιλαμβάνεται στην κυβέρνηση και είναι το SPAS του Aleksandar Šapić.

Αν και δεν είναι ακόμα γνωστό ποια Υπουργεία θα έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αυτό που ανακοινώθηκε είναι ότι ο Ivica Dačić θα αφήσει το Υπουργείο Εξωτερικών και θα ηγηθεί της Εθνοσυνέλευσης, μετά από δυο θητείες στο Εξωτερικών και μια στο Εσωτερικών.

«Πρέπει επίσης να δείξουμε την ανθρώπινη ορθότητα και όχι να τους πούμε ότι δεν τους χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε σοσιαλιστές, όπως ήταν πριν, αλλά έχουμε επιτύχει καλά αποτελέσματα μαζί» είπε ο Vučić.

Μιλώντας για τη συνεργασία με το SPS, ο Vučić είπε ότι συνεχίζεται, αλλά σε “ελαφρώς αλλαγμένη μορφή”.

«Για κάθε πολιτική οικοδόμησης του κράτους, είναι τιμή μου να είμαι ο επικεφαλής του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης και ο κάτοχος της συνταγματικής και νομοθετικής εξουσίας στη Δημοκρατία της Σερβίας,» δήλωσε ο Dačić μετά την ανακοίνωση της νέας του θέσης από τον Vučić.

Με την είσοδο του SPS και του SPAS στη νέα κυβέρνηση, η Εθνοσυνέλευση της Σερβίας έμεινε ουσιαστικά χωρίς αντιπολίτευση. Πιο συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να είναι μόνο μερικοί εκπρόσωποι των μειονοτικών κομμάτων, αλλά σίγουρα δεν θα υπάρχουν περισσότεροι από δώδεκα από αυτά.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το SNS κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία με 188 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζονταν κανέναν για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι Προοδευτικοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με εκείνους με τους οποίους ήταν μέχρι τώρα στο συνασπισμό, έτσι ώστε το SPS με 32 βουλευτές να ενταχθεί μαζί τους, αλλά και ο “νέος παίκτης” στην πολιτική σκηνή το SPAS με τους 11 βουλευτές του. Συνολικά, αυτά τα τρία κόμματα θα έχουν 231 βουλευτές, η οποία δεν είναι μόνο η πλειοψηφία των δύο τρίτων, αλλά πολύ περισσότερο από αυτό. Με μια τόσο άνετη πλειοψηφία, η κυρίαρχη πλειοψηφία είναι σχεδόν σε θέση να εφαρμόσει τα πάντα, ακόμη και την αλλαγή του Συντάγματος.

Ωστόσο και τα μειονοτικά κόμματα πρέπει να προστεθούν στον αριθμό αυτών των βουλευτών, κυρίως του SVM Istvan Pastor, ο οποίος κέρδισε εννέα έδρες στις εκλογές και ήταν επίσης συνεργάτης του συνασπισμού του SNS. Κρίνοντας από όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής, αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο «ανεβαίνει» στον αριθμό των 240.

Έτσι, μεταξύ εκείνων που μπήκαν στο κοινοβούλιο, θα υπάρχουν δέκα ακόμη μέλη μειονοτικών κομμάτων (SAA με τέσσερεις, SDA και Αλβανική Δημοκρατική Εναλλακτική με τρεις το καθένα) τα οποία, που είναι ακόμα άγνωστο, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν είτε στην κυβερνώσα πλειοψηφία είτε να παραμείνουν στην αντιπολίτευση.

Επίσης ο Πρόεδρος της Σερβίας αποκάλυψε και μια άλλη αλλαγή στη νέα κυβέρνηση της Σερβίας, καθώς ο Nebojsa Stefanovic δεν θα είναι πλέον Υπουργός Αστυνομίας. Ωστόσο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με κάποιο τρόπο.

Μιλώντας για τους νέους υπουργούς και τη σύνθεση της κυβέρνησης, είπε ότι υπάρχουν τρεις ή τέσσερις ακόμη αμφιβολίες και ότι όλα θα επιλυθούν τελικά την Κυριακή.

Όσον αφορά τη συνεργασία με το SPAS ο Vučić, δήλωσε ότι με τον Šapić συμφώνησαν εύκολα να συνεργαστούν και το SPAS θα έχει έναν ύπουργό στη νέα Κυβέρνηση./ibna