Β-Ε: Aύξηση των κρουσμάτων, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους στην RS

Β-Ε: Aύξηση των κρουσμάτων, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους στην RS

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παρουσίασε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων από κορωνο9ϊό τις τελευταίες ημέρες. Τα ημερήσια κρούσματα άγγιξαν ακόμη και τα 500-700.

Η περίπλοκη κρατική δομή της Β-Ε θέτει εμπόδια και στην περίπτωση αυτή, καθώς δεν υπάρχει ένας ενιαίος θεσμός που να λαμβάνει αποφάσεις για ολόκληρη τη χώρα. Στη Δημοκρατία Σέρπσκα, υπάρχει η Έδρα για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης που λαμβάνει νομικΈς αποφάσεις για αυτήν την οντότητα. Η κατάσταση στην Ομοσπονδία Β-Ε είναι πιο περίπλοκη, καθώς υπάρχουν 10 καντόνια και επίπεδα οντοτήτων, και όλα τα επίπεδα μπορούν να αποφασίσουν τα αντίθετα μέτρα. Σε επίπεδο Β-Ε μπορεί να αποφασιστεί ο περιορισμός των αφίξεων στη Β-Ε και η ρύθμιση των συνόρων.

Σήμερα, η Έδρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα αποφάσισε ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους πέρα από τους κλειστούς, εξαιρουμένων παιδιών κάτω των επτά ετών, ατόμων με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να αφαιρέσουν τη μάσκα μόνοι τους, καθώς και κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Δημοκρατίας Σέρπσκα Alen Šeranić δήλωσε ότι η ζωντανή μουσική θα απαγορευτεί σε ιδρύματα φιλοξενίας. Απαγορεύεται επίσης η συγκέντρωση περισσότερων από δέκα ατόμων έως τις 16 Νοεμβρίου.
«Αυτό αφορά κυρίως ιδιωτικές συγκεντρώσεις, συμπεριλαμανομένων γάμων, βαπτίσεων και συναφών συγκεντρώσεων», ανακοίνωσε ο Šeranić σε συνέντευξη Τύπου στην Banja Luka.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή η ημερομηνία θα ήταν αποδεκτή, ωστόσο το γεγονός ότι η Β-Ε προετοιμάζεται επί του παρόντος για μια εκστρατεία τοπικών εκλογών που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου λειτουργεί ανασταλτικά. Δεν είναι σαφές πώς η απαγόρευση συγκεντρώσεων θα επηρεάσει τη διεξαγωγή δίκαιων και αμερόληπτων εκλογών. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το κυβερνών κόμμα SNSD της Δημοκρατίας Σέρπσκα ανακοίνωσε ήδη ότι δεν θα διεξαγάγει τις εκλογικές συγκεντρώσεις, δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία κορωνοϊού.

Τα καντόνια στην Ομοσπονδία Β-Ε δεν έχουν ακόμη θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα, αν και ορισμένες τοπικές αρχές αρχίζουν να μελετούν πολλά σενάρια. /ibna