Αλβανία: Προσφυγή στη Διεθνή Δικαιοσύνη για την θαλάσσια οριοθέτηση αποφάσισαν Τίρανα και Αθήνα

Αλβανία: Προσφυγή στη Διεθνή Δικαιοσύνη για την θαλάσσια οριοθέτηση αποφάσισαν Τίρανα και Αθήνα

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, να απευθυνθούν για το ζήτημα της θαλάσσιας οριοθέτησης στη Διεθνή Δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ, ο Rama είπε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην κατάργηση του Εμπόλεμου, ο οποίος αποτελεί το τελικό σημείο καμπής στην ιστορία των σχέσεών μας».

«Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, συμφωνήσαμε να απευθύνουμε το ζήτημα της θαλάσσιας οριοθέτησης στη Διεθνή Δικαιοσύνη, ενώ είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην κατάργηση του Εμπόλεμου, ο οποίος αποτελεί το τελικό σημείο καμπής στην ιστορία των σχέσεών μας» , είπε ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα σήμερα, όπου συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους.

Ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Gent Cakaj, όπου κατά τη διάρκεια της συνάντησης σύμφωνα με τον Αλβανό Υπουργό χαιρετίστηκε η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και τόνισαν τη σημασία της επίλυσης όλων των διμερών ζητημάτων.

Επίσης, στη συνάντηση, τονίστηκε η υποστήριξη της Ελλάδας για τη διοργάνωση της Πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά επιτεύγματα της Αλβανίας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Cakaj, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Αλβανίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας 2022-2023.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την προθυμία τους να αυξήσουν το ρυθμό της κοινής εργασίας και να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε οποιοδήποτε τομέα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας συγκαταλέγονται στις κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής και οι σχέσεις αυτές πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται στο πνεύμα καλής γειτονίας, που συνδέονται με στρατηγικά συμφέροντα, στενή συνεργασία στο ΝΑΤΟ, κοινή ευρωπαϊκή προοπτική και οικονομικά συμφέροντά της. δύο χώρες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ilir Meta κατά την υποδοχή του Νίκου Δένδια.

Ο Αλβανός Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ως εθνικό και στρατηγικό στόχο.

Επιπρόσθετα ο αρχηγός του κράτους αξιολόγησε ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί ισχυρή γέφυρα για τη μακροχρόνια φιλία μας και μαζί με τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν τα θεμέλια των υγιών και μακροπρόθεσμων σχέσεών μας.

Επίσης, ο Πρόεδρος Μέτα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Ελλάδας στην περίπτωση του σεισμού της 26ης Νοεμβρίου 2019, καθώς και για τη συνεργασία σχετικά με την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πανδημία COVID-19.

Όσον αφορά το ζήτημα της οριοθέτησης του θαλάσσιου χώρου μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι έχει ενθαρρύνει και θα το ενθαρρύνει να αντιμετωπιστεί μέσω ειλικρινούς διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού, με στόχο μια μόνιμη και διαρκή λύση.

«Η συμφωνία για αυτό το σημαντικό ζήτημα πρέπει να είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, με τη νομοθεσία και των δύο χωρών και την Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας», – υπογράμμισε ο Meta.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Ντέντια.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίσαμε την αναγκαιότητα, με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα και να εντείνουμε τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων για Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Lulzim Basha κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο Basha επανέλαβε τη θέση που εκφράστηκε για 10 χρόνια, ότι η λύση στο θαλάσσιο ζήτημα πρέπει να έρθει μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Επανέλαβα στον Υπουργό Δένδια την αναγκαιότητα για την κατάργηση του Εμπολέμου. Εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος και της Αλβανικής αντιπολίτευσης, τον ευχαρίστησα για την πολύτιμη υποστήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στη χώρα μας στην ιστορική διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε./ibna