Ελλάδα: Επιστολή Δένδια για αναστολή της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας (όλη η επιστολή)

Ελλάδα: Επιστολή Δένδια για αναστολή της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας (όλη η επιστολή)

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi και κοινοποίηση προς τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων Valdis Dombrovskis υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αγαπητέ Επίτροπε,

Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία παραβιάζει σε πλείστα σημεία την τελωνειακή ένωση με την τοποθέτηση, μονομερώς, μη προβλεπόμενων νομοθετικών, δασμολογικών και ισοδυνάμων μέτρων, όπως αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, και στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου του 2020. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε σοβαρές στρεβλώσεις στη ροή συναλλαγών της τελωνειακής ένωσης, εις βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ένωσης.

Ως απάντηση σε αυτήν την αντισυμβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, πρέπει να εξετάσετε άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων προστασίας (protection measures) σε όλες τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις σοβαρών διαταραχών της οικονομικής δραστηριότητας στους τομείς της τελωνειακής ένωσης σύμφωνα με το άρθρο  60 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου 1970 και το άρθρο 58 της Απόφασης 1/95 του Συμβουλίου Συνδέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον, ως μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συνολικής  αναστολής της τελωνειακής ένωσης, με βάςη αυτήν την φορά την Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών (άρθρο 60 επ.).

Δράττομαι της ευκαιρίας για να σας διαβιβάσω τους υψηλούς μου χαιρετισμούς.

Με εκτίμηση

Νίκος Δένδιας»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή Δένδια, χωρίς όμως να σχολιάσει το περιεχόμενο της, ενώ δήλωσε η Ana Pisonero εκπρόσωπος της Κομισιόν για το θέμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το περιεχόμενο της επιστολής και θα απαντήσει αρμοδίως./ibna