Κροατία: Milanović-Plenković δημόσιου διαπληκτισμού συνέχεια

Κροατία: Milanović-Plenković δημόσιου διαπληκτισμού συνέχεια

Αντί να συνεργάζονται και να διαβεβαιώνουν τους πολίτες τους ότι κυβερνούνται από ηγέτες που μπορούν να τους υπηρετήσουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Zoran Milanović και Andrej Plenković αντίστοιχα, επιδεικνύουν όλο και περισσότερη μισαλλοδοξία αναλισκώμενοι σε δημόσιες αμοιβαίες επιθέσεις.

Παρά το γεγονός ότι κατέχουν διαφορετικές θέσεις στο πολιτικό φάσμα, οι δημόσιες διαμάχες τους ξεπερνούν τα συνηθισμένα πρότυπα διπλωματικής και πολιτικής συμπεριφοράς. Καταφεύγοντας αμφότεροι σε διάφορους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποδείξουν στο έθνος ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ενότητα στη διακυβέρνηση του κράτους.

Η τελευταία σε μια σειρά διαφωνιών μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού αφορούσε τη συμμετοχή της Κροατίας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών. Η χθεσινή συνάντηση προεδρεύθηκε από την Εσθονία, με τον Plenković να εκπροσωπεί την Κροατική πλευρά αντί του Milanović.

Κατά τη διάρκεια της συνάντηση, ο Plenković υπενθύμισε ότι η Κροατία αποτελεί συνιδρυτή της Πρωτοβουλίας, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Αδριατικής, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη και να υποστηριχθούν αναπτυξιακά έργα στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιοποίησης .

Η Κροατία εντάχθηκε στο επενδυτικό ταμείο της Πρωτοβουλίας, στο οποίο θα επενδύσει έως και 20 εκατομμύρια ευρώ μέσω της Κροατικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ο αριθμός αυτός ενόχλησε ιδιαίτερα τον Milanović, ο οποίος υποστήριξε ότι “η Κροατία δεν πρέπει να επενδύσει ούτε μια δεκάρα” στην Πρωτοβουλία. Ο Milanović πιστεύει ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι “περιττή για την Κροατία και δυνητικά επιβλαβής”.

“Είμαι εναντίον της Κροατίας να ξοδέψει έστω και μια δεκάρα σε αυτήν την πρωτοβουλία, όσο το πώς, τι και πότε παραμένει ασαφές”, δήλωσε ο Milanović σε δημοσιογράφους.

Προσθέτει ότι δε διακρίνει κανένα όφελος από την Πρωτοβουλία, η οποία “ενοχλεί τη Γερμανία και βλάπτει τις σχέσεις της Κροατίας με τη Μόσχα”, θεωρώντας ότι είναι ένα έργο υποκινούμενο από τις ΗΠΑ, με σκοπό να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμμετοχή της Κροατίας στην Πρωτοβουλία δεν είναι μόνο παραγωγική, αλλά και επιθυμητή. Η πρωτοβουλία πρόκειται για ένα σχέδιο της Κροατίας και της Πολωνίας που ξεκίνησε το 2016, με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου, των υποδομών, της ενέργειας και της πολιτικής συνεργασίας στην περιοχή μεταξύ της Αδριατικής, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Το έργο συνδέει 12 κράτη μέλη της ΕΕ: ​​Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κροατία λόγω της κατασκευής ενός τερματικού σταθμού ΥΦΑ στο νησί Krk, ο οποίος θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό που έχει ήδη κατασκευαστεί στην Πολωνία μέσω δικτύου αγωγών φυσικού αερίου. /ibna