Μαυροβούνιο: Δύο σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης

Μαυροβούνιο: Δύο σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης

Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου του Μαυροβουνίου, Andrija Mandić και Milan Knežević, απέστειλαν επιστολή στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Zdravko Krivokapić την περασμένη εβδομάδα, ενημερώνοντάς τους ότι το Δημοκρατικό Μέτωπο θα πρότεινε τα ονόματα των υποψηφίων για την κυβέρνηση μετά την κατανομή των εντολών με βάση τους κοινοβουλευτικούς συλλόγους, όπως μεταδίδει το Pobjeda.

Οι Mandić και Knežević δηλώνουν ότι μια τέτοια προσέγγιση αποτελεί τη μόνη δημοκρατική και ορθή οδό.

Πηγές κοντά σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του DF επιβεβαίωσαν ότι η επιστολή στάλθηκε, μεταξύ άλλων, για την αποτροπή μαζικών αυτο-υποψηφιοτήτων από ορισμένα άτομα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά επίσης λόγω των δύο σχεδίων γύρω από το σχηματισμό κυβέρνησης που προωθούνται επί του παρόντος. Δεδομένων των παραπάνω, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, ακόμη και σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύνθεση του κοινοβουλίου.

“Έχουμε περισσότερους από 50 υποψηφίους για την κυβέρνηση, κάτι που δεν είναι σοβαρό. Είναι απαραίτητο να αποφύγουμε να έχουμε περισσότερους υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα που αγωνίζονται για μια θέση”, αναφέρουν πηγές στο Pobjeda.

Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει τη θέση του DF και των Δημοκρατών, ενώ προς το παρόν ο υποψήφιος πρωθυπουργός, το GP URA και το Vijesti Concern υποστηρίζουν ότι η καλύτερη ομάδα πρέπει να επιλεγεί μεταξύ πολλών υποψηφίους βάσει της αρχής των ατομικών προσόντων.

“Μετά τη συμφωνία για την κατανομή των τμημάτων στη βάση δημοκρατικών και καθιερωμένων αρχών, θα προταθεί η παρόμοια συμμετοχή των συνασπισμών μας, δηλαδή, των κοινοβουλευτικών συλλόγων της Συνέλευσης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για θέσεις που ανήκουν στον συνασπισμό μας”, δήλωσε το Δημοκρατικό Μαυροβούνιο.

Μέχρι πρότινος, ωστόσο, αυτή η στάση εναντιωνόταν εκείνης του εντολοδόχου πρωθυπουργού Krivokapić, αλλά και του αρχηγού του συνασπισμού «Μαύρο και άσπρο» Dritan Abazović. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Pobjeda, ο Krivokapić ζήτησε να του υποβληθούν τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων, με τον Abazović να υποστηρίζει δημόσια μια τέτοια προσέγγιση. /ibna