Σλοβενία: Η Κυβέρνηση κηρύσσει απαγόρευση κυκλοφορίας – Νομικοί αμφισβητούν τη συνταγματικότητά της

Σλοβενία: Η Κυβέρνηση κηρύσσει απαγόρευση κυκλοφορίας – Νομικοί αμφισβητούν τη συνταγματικότητά της

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης πως η επιδημία του COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, η σλοβενική κυβέρνηση προχώρησε στην καθιέρωση προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 6 π.μ., η οποία θα τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρη την επικράτεια από την Τρίτη, με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης της μόλυνσης. Το ανώτατο όριο των συγκεντρώσεων μειώθηκε από δέκα σε έξι άτομα, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες εξαιρέσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με την εργασία, τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και την παροχή υπηρεσιών, την οικογενειακή βοήθεια και τη γεωργική εργασία.

Ενώ οι εξαιρέσεις έκτακτης ανάγκης ισχύουν επίσης για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο υπουργός Εσωτερικών Aleš Hojs τόνισε ότι όλες οι συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών λειτουργιών και των γάμων, αναστέλλονται. Μόνο τα μέλη του ίδιου νοικοκυριού εξαιρούνται από την απαγόρευση συγκεντρώσεων.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν θα αναστείλουν τη λειτουργία τους. Οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οι γκαλερί θα παραμείνουν επίσης ανοιχτές.

Η Επιθεώρηση Υγείας μπορεί να εκδώσει πρόστιμα ύψους από 400 έως 4.000 ευρώ. Η αστυνομία θα διαθέτει επίσης αυτή τη δικαιοδοσία, μετά την έναρξη ισχύος της πέμπτης νομοθετικής δέσμης κατά του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ορισμένοι νομικοί φαίνονται απρόθυμοι να αφήσουν το κράτος να περιορίσει την κυκλοφορία. Την Τρίτη το πρωί, οι Andraž Teršek και Damijan Pavlin υπέβαλαν αίτημα για συνταγματική αναθεώρηση του περιορισμού της κυκλοφορίας μεταξύ περιφερειών και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ισχυριζόμενοι ότι τέτοια μέτρα είναι δυνατά μόνο σε περίπτωση που κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο blog του, ο Teršek υποστηρίζει ότι είναι πεπεισμένος ότι η συνταγματικότητα του διατάγματος και οι διατάξεις του άρθρου 39 του νόμου περί μολυσματικών ασθενειών είναι αμφισβητήσιμες.

«Το σύνταγμα παρέχει στο κράτος την εξουσία να «περιορίζει» το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός και εκτός της χώρας. Επιπλέον, επικυρώνει τον «περιορισμό» της ελεύθερης κυκλοφορίας σε σχέση με την είσοδο και έξοδο από τη χώρα. Ωστόσο, για έναν τέτοιο περιορισμό, το κράτος απαιτείται να παραθέσει τους απαραίτητους λόγους που δικαιολογούν τα μέτρα αυτά ως «απαραίτητα», κατάλληλα και αναλογικά για την επίτευξη ενός νόμιμου στόχου προς το δημόσιο συμφέρον: την πρόληψη, θεραπεία ή τον περιορισμό της εξάπλωσης μιας μεταδοτικής νόσου σε ολόκληρη τη χώρα. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει την απαγόρευση της κυκλοφορίας εντός και γύρω από τη χώρα από το κράτος. Το κράτος μπορεί να απαγορεύσει την κυκλοφορία εντός και γύρω από τη χώρα, παρά μόνο σε περίπτωση που κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Διαφορετικά, πρέπει να καταφύγει σε λιγότερο περιοριστικά και ηπιότερα μέτρα», υποστηρίζει ο Teršek. /ibna