Zaev: Η Βουλγαρία δεν απαιτεί αλλαγή του Συντάγματος

Zaev: Η Βουλγαρία δεν απαιτεί αλλαγή του Συντάγματος

«Η Βουλγαρία δεν ζητά από τη Βόρεια Μακεδονία να αλλάξει το Σύνταγμα της και η λύση δεν είναι η υπογραφή νέας συμφωνίας. Έχουμε ήδη μια συμφωνία και πρέπει να επιλύσουμε τα ζητήματα μέσω των κοινών επιτροπών», δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev όταν ρωτήθηκε εάν εξετάζεται μια νέα συμφωνία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας και αν η Σόφια ζήτησε αλλαγή στο Σύνταγμά.

«Έχουμε ήδη μια συμφωνία. Αυτή είναι η Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία. Αυτή η συμφωνία επιλύει ιστορικά κεφάλαια που πρέπει να αποτελούν μέρος της κοινής μας γιορτής μέσω της οποίας θα οικοδομήσουμε φιλία, και αυτό αποτελεί μέρος της κοινής μας ιστορίας. Η συμφωνία που υπεγράφη, υπογράφηκε στη μακεδονική γλώσσα και τη βουλγαρική γλώσσα, μιλάμε και για τα δύο έθνη. Η μακεδονική μας γλώσσα και ο μακεδονικός λαός είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΗΕ και αναγνωρίζονται από ολόκληρο τον κόσμο, λόγω του ότι υπάρχει ακόμα δίλημμα στην αφήγηση της φίλης Βουλγαρίας «αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα της ύπαρξης της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού λαού». Περιμένω ένα βήμα προς τα εμπρός και μια έκφραση μεγάλης φιλίας, ο βουλγαρικός λαός το αισθάνεται προς τον μακεδονικό λαό, ο μακεδονικός λαός το αισθάνεται προς τον βουλγαρικό λαό, περιμένω μια σαφή και ξεκάθαρη δήλωση που θα επιβεβαιώνει τη μακεδονική μας γλώσσα και τον μακεδονικό λαό. Δεν υπάρχει λόγος, ούτε τα κράτη αναγνωρίζουν ταυτότητα, ούτε τα κράτη καλούνται να αναγνωρίσουν ταυτότητα, είπε ο Zaev.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες της Μικτής Επιτροπής για Ιστορικά Θέματα θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο, εκφράζοντας την ενθάρρυνση του να συνεχίσουν με ενισχυμένη δυναμική. Τόνισε ότι «το δικαίωμα και η υποχρέωση της Μικτής Επιτροπής μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας να επιλύσουν τα ιστορικά κεφάλαια και τα ιστορικά πρόσωπα λόγω του καθορισμού στη συμφωνία να τα γιορτάζουμε μαζί και να αυξήσουμε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών».

«Χαιρετίζω για άλλη μια φορά το έργο της Επιτροπής, την εφευρετικότητα και την αμοιβαία κατανόηση και πιστεύω ότι θα βρεθούν λύσεις σε ζητήματα όπως του Goce Delchev και όλων όσων θα ανοίξουν. Σε ένα χρόνο έχουμε λύσεις για πέντε ιστορικά πρόσωπα, σε τρεις ιστορικές περιόδους και από μόνο του είναι μια επιβεβαίωση ότι συνεχίζουμε να επιλύουμε ζητήματα, ακριβώς στο πνεύμα της φιλίας, της συνεργασίας και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Το δεύτερο μέρος είναι η απόφαση της Βουλγαρίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ και όλοι τον Δεκέμβριο, υπό την ηγεσία της γερμανικής προεδρίας, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν απόφαση για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλγαρία, η οποία υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης μέχρι στιγμής της Βόρειας Μακεδονίας, θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής στο μέλλον, διότι, όπως είπε, σε όλες τις δηλώσεις της, η βουλγαρική πλευρά το επιβεβαιώνει.

«Πιστεύω ότι θα συμβεί τον Δεκέμβριο, αλλά εάν δεν συμβεί, τότε πρέπει να είναι γνωστό ότι μας ζητήθηκε κάτι, για το οποίο δεν μπορούμε ούτε να συζητήσουμε ούτε θα θέλαμε να αποδεχτούμε» σημείωσε ο Zaev προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένος πως πρέπει να αφεθεί χώρος για συζήτηση στις επιτροπές.

Επανέλαβε ότι η ταυτότητα είναι ένα συναίσθημα και δικαίωμα προσδιορισμού και σίγουρα έχει μεγάλη ευρωπαϊκή αξία.

«Περιμένω από το βουλγαρικό λαό μέσω όλων των εκπροσώπων τους να έχουν σαφή επιβεβαίωση του γεγονότος της ύπαρξης της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού λαού επειδή το κάνουν φίλοι, αδελφοί. Και δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητείται. Στην πραγματικότητα, όπως ακούω στις δηλώσεις τόσο του Borissov όσο και των άλλων ότι αποδέχονται την πραγματικότητα της ύπαρξης του μακεδονικού λαού και της μακεδονικής γλώσσας και θέλουν να συζητήσουν λογικά για την ιστορία, το κοινό μέρος της ιστορίας, το ειδικό μέρος της ιστορίας, αλλά στο πνεύμα της φιλίας πιστεύω  ότι θα βρεθούν λύσεις» επανέλαβε ο Zaev.

Όσον αφορά το αίτημα του ηγέτη του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τα αιτήματα της Βουλγαρίας, ο Zaev δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοια συνάντηση, προσθέτοντας ότι αυτό θα καθυστερήσει μόνο τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Zoran Zaev τόνισε ότι ο Mickoski δεν είχε μέχρι στιγμής άποψη, ούτε έσπευσε σε κάτι υπεύθυνο για να βοηθήσει το ιστορικό βήμα της χώρας, ούτε, όπως είπε, τώρα βλέπει κάτι τόσο απαραίτητο που θα βοηθήσει αυτή τη διαδικασία./ibna