Βόρεια Μακεδονία: Αιχμές Pendarovski προς τη Βουλγαρία για τη μακεδονική γλώσσα

Βόρεια Μακεδονία: Αιχμές Pendarovski προς τη Βουλγαρία για τη μακεδονική γλώσσα

Σήμερα, ο Πρόεδρος Stevo Pendarovski δήλωσε για άλλη μια φορά ότι ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη γλώσσα του ανεξάρτητα από τις πιέσεις. Κατά τη διάρκεια των ανοιχτών ημερών του Ινστιτούτου Μακεδονικής Γλώσσας “Krste Misirkov” είπε ότι «τα επιστημονικά επιχειρήματα και η αλήθεια είναι στο πλευρό μας και κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να τα εγκαταλείψει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, επτάμισι δεκαετίες από την τυποποίηση της μακεδονικής γλώσσας «είναι ενδιαφέρον ότι η άρνηση δεν προέρχεται από σχετικές, παγκόσμιες γλωσσικές αρχές και ινστιτούτα που έχουν μιλήσει εδώ και πολύ καιρό για αυτό το θέμα, αλλά από ορισμένους, κυρίως πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους στο άμεσο περιβάλλον μας».

Ο Pendarovski τόνισε ότι «η πράξη της επισημοποίησης και της τυποποίησης της μακεδονικής γλώσσας έχει μακρά ιστορία στις δραστηριότητες και τα έργα των Gjorgjija Pulevski, Jordan Hadzi Konstantinov-Dzinot, Partenij Zografski και πολλών άλλων πολιτιστικών φορέων από τον 19ο αιώνα για να κορυφωθεί με το έργο του Misirkov. Γι ‘αυτό δεν είναι τυχαίο ότι το Ινστιτούτο Μακεδονικής Γλώσσας φέρει το όνομά του. «Βεβαίως, η διαδικασία δεν θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν υπήρχε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Αγώνας, η απελευθέρωση από τον φασισμό και η καθιέρωση της Μακεδονικής Δημοκρατίας ως ισότιμης ομοσπονδιακής μονάδας στη τότε Γιουγκοσλαβία.»

Αφιέρωσε ιδιαίτερο φόρο τιμής στον Blazе Koneski και στα κύρια έργα του «Γραμματική της Μακεδονικής Γλώσσας» και «Ιστορία της Μακεδονικής Γλώσσας», τα οποία έθεσαν μια σταθερή βάση για όλες τις περαιτέρω μακεδονικές σπουδές./ibna