Ρουμανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους

Ρουμανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ludovic Orban, ανακοίνωσε χθες, από τη συχνότητα του B1TV, ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους, ανοικτούς και κλειστούς στο Βουκουρέστι, μετά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων (CMSU), που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 15.00.

Επίσης θα ανασταλεί η λειτουργία εστιατορίων, καφέ, θεάτρων και κινηματογράφων, για διάστημα 14 ημερών, με επαναξιολόγηση της κατάστασης στη συνέχεια.

Κατόπιν αιτήματος εκπροσώπων από το χώρο του πολιτισμού και του HORECA, έχουμε εισάγει το όριο του 3 τοις χιλίοις, πέρα από το οποίο αναστέλλονται οι δραστηριότητες στους προαναφερθέντες τομείς επί 14ήμερο, δήλωσε ο κ. Orban.

H Υπουργός Παιδείας, Monica Anisie, δήλωσε ότι η Σχολική Επιθεώρηση Βουκουρεστίου προτείνει το ‘κόκκινο σενάριο’ ήτοι μαθήματα αποκλειστικώς online, από αύριο για όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία, δημόσια και ιδιωτικά, επειδή ο δείκτης μολύνσεων στο Βουκουρέστι ξεπέρασε το 3 τοις χιλίοις. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξε σωρεία αντικρουόμενων δηλώσεων σχετικά με το ποιος έχει αρμοδιότητα για το κλείσιμο των σχολείων και πότε εφαρμόζεται το ‘κόκκινο σενάριο’. Η κα Anisie προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις, έκανε λόγο για “κακή συνεννόηση”.

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban επέμεινε σε δηλώσεις του ότι οι εξετάσεις έδειξαν πως για τη διάδοση του SARS-CoV-2 ευθύνονται οι ‘αυθόρμητοι εορτασμοί’ σε 3.300 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, μετά τη νίκη στις δημοτικές εκλογές, στους οποίους πήραν μέρος “δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα”, και εξήγησε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση απαγόρευσε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη Ρουμανία 2.466 νέα κρούσματα COVID-19, μετά από μόλις 8.040 τεστ. Όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας, την τελευταία ημέρα 59 άνθρωποι προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 757 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση. Στα ειδικά νοσοκομεία νοσηλεύονται με COVID-19 10.296 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τις 182.854. Από την έναρξη της πανδημίας, 5.931 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με τον ιό έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία  2.860.226 τεστ./ibna