Μαυροβούνιο: «Μπλόκο» της Ακτοφυλακής σε γιοτ με μετανάστες

Μαυροβούνιο: «Μπλόκο» της Ακτοφυλακής σε γιοτ με μετανάστες

Η ακτοφυλακή του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε πρόσφατα στο τοπικό ραδιόφωνο ότι αναχαίτισε 52 μετανάστες «με τουρκική ιθαγένεια» καθ ‘οδόν προς την Ιταλία.

Οι μετανάστες είχαν επιβιβαστεί σε ένα ιστιοφόρο με κροατική σημαία και σερβικό πλήρωμα, όπως ανέφερε το DPA, επικαλούμενο πληροφορίες από το Radio Jadran. Αποκλείστηκαν σε διεθνή ύδατα, «κοντά στην ακτή του Μαυροβουνίου».

Αφού σταμάτησαν, οι μετανάστες στο πλοίο μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της πόλης Herceg Novi στο Μαυροβούνιο, όπου ερευνήθηκαν από την Αστυνομία και τους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με το DPA, οι συγκεκριμένοι μετανάστες θεωρήθηκε πως ήταν εύποροι, καθώς προσπαθούσαν να αποφύγουν να ταξιδέψουν κατά μήκος της Βαλκανικής οδού, πλέοντας απευθείας στην Ιταλία. Το 2017, γράφει το DPA, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την καταπολέμηση της εγκληματικής Ευρωπόλ υπολόγισε ότι μια τέτοια διαδρομή θα κόστιζε περίπου 6.000 ευρώ ανά άτομο.

Η διαδικτυακή πύλη Infomigrant σημειώνει ότι, μέχρι τώρα, το Μαυροβούνιο έχει ελαφρώς λιγότερες συχνότητες από άλλες χώρες στη λεγόμενη «Βαλκανική διαδρομή», την οποία χρησιμοποιούν πολλοί μετανάστες για να φτάσουν σε πλουσιότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές του Μαυροβουνίου και η Frontex ανακοίνωσαν ότι θα ενδυνάμωναν τους συνοριακούς ελέγχους τους προκειμένου να εξαλείψουν το διασυνοριακό έγκλημα, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου και της εμπορίας μεταναστών.

Η Frontex απάντησε μέσω tweet σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι, εκτός από την περιπολία στα θαλάσσια σύνορα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός συνόρων θα «χρησιμοποιούσε περισσότερους αξιωματικούς και εναέρια μέσα» για να το πράξει. Η Frontex επιβεβαίωσε ότι θα λειτουργούσε «σε συνεργασία με και παρουσία εθνικών αξιωματικών».

«Το Μαυροβούνιο είναι ένας ουσιαστικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Frontex στην περιοχή. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη χώρα κατόπιν αιτήματος των αρχών του Μαυροβουνίου και να ξεκινήσουμε τη δεύτερη επιχείρηση, αυτή τη φορά στα θαλάσσια σύνορα της χώρας», είπε ο διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri σε δήλωση τύπου του πρακτορείου.

Σύμφωνα με τη δήλωση Τύπου της Frontex, αυτή η νέα πρωτοβουλία ξεκίνησε «μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας για τη Συνοριακή Συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαυροβουνίου που τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα φέτος».

Καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, η Frontex συμμετείχε σε διάφορα διαδικτυακά σεμινάρια και ημέρες δράσης για την καταπολέμηση της διασυνοριακής εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου.

Η υπηρεσία αναφέρει ότι ελπίζει να εκπαιδεύσει το προσωπικό να εξαρθρώσει τα δίκτυα πίσω από αυτά τα εγκλήματα, καθώς και να διασφαλίσει ότι οι συνοριοφύλακες είναι σε θέση να «εντοπίζουν πιθανά θύματα και να τα παραπέμπουν στις εθνικές αρχές». /ibna