Σερβία: Αύριο θα ανακοινώσει την νέα Κυβέρνηση η Brnabić

Σερβία: Αύριο θα ανακοινώσει την νέα Κυβέρνηση η Brnabić

Η Σερβία πιθανότατα θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση αύριο, καθώς έχει προγραμματιστεί Σύνοδος της προεδρίας του SNS, μετά την οποία θα πρέπει να γίνει γνωστή η σύνθεση της επόμενης εκτελεστικής εξουσίας, με επικεφαλής την Ana Brnabić.

Έτσι, παρά τις ανακοινώσεις ότι η νέα, παλαιά, πρωθυπουργός Ana Brnabić θα παρουσιάσει το μελλοντικό της υπουργικό συμβούλιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι νέοι υπουργοί να διοριστούν μια μέρα αργότερα. Η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία γιατί, όπως πρότεινε ο Πρόεδρος Aleksandar Vučić, καθώς πρέπει να υπάρχουν έως και 50% γυναίκες μεταξύ των μελών. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, η Πρωθυπουργός θα παραμείνει η ίδια.

«Πρέπει να τονίσω ότι είχαμε αρκετούς υποψηφίους για τον πρωθυπουργό. Ευχαρίστησα ορισμένους υποψηφίους που ήταν εξαιρετικά εργατικοί και πιστοί στην πολιτική που υποστηρίζουμε. Πριν από λίγα λεπτά, υπέγραψα την απόφαση και πρότεινα την Ana Brnabić ως υποψήφια πρωθυπουργό. Ηγήθηκε μιας πειθαρχημένης και υπεύθυνης πολιτικής, δεν κολάκεψε ξένα κέντρα εξουσίας ή κανέναν στη χώρα» είπε ο Vučić και πρόσθεσε ότι «τίποτα μεγάλο δεν θα μπορούσε να την προσβάλει».

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν είναι ακόμη γνωστό ποιοι θα είναι οι συνεργάτες του συνασπισμού του SNS σε αυτήν την κυβέρνηση. Ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε προηγουμένως διάφορες επιλογές, όπως κυβέρνηση SNS με τα μειονοτικά κόμματα, συνασπισμός με το SPS, συνασπισμός με το SPAS, καθώς και κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, αλλά εν τω μεταξύ, ο πρώτος φαίνεται ότι είναι ο λιγότερο πιθανός και ο δεύτερος είναι ο λιγότερο σκεπτικιστικός.

Η πρωθυπουργός Ana Brnabić είπε ότι εναπόκειται στα όργανα του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης της Σερβίας, αλλά ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας και ο SNS Aleksandar Vučić δεν είχαν κανένα πρόβλημα να προσφέρουν περισσότερα σε όποιον κέρδισε στις εκλογές, ένας υπαινιγμός για τα μικρότερα κόμματα που εισήλθαν στη συνέλευση.

«Η ιδέα είναι να έχουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση σε δύσκολα θέματα» είπε η Brnabić.

Παρεμπιπτόντως, υπήρχε πολύ μεγάλος ανταγωνισμός για κάθε υπουργείο, οπότε τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση για κάθε Υπουργείο. Μερικοί από τους υποψηφίους επάξια αναμένουν τον διορισμό, ενώ άλλοι αναμένεται να πάρουν τη θέση, χάρη στην πίεση.

Μέχρι στιγμής, τα μέσα ενημέρωσης έχουν “σχηματίσει” αρκετές κυβερνήσεις, με ορισμένους από τους σημερινούς υπουργούς να βρίσκονται μέσα σ’ αυτούς τους γρίφους, συμπεριλαμβανομένων των Sinisa Mali, Zoran Mihajlovic, Branislav Nedimovic, αλλά και Maja Gojkovic, Goran Vesic, Marko Cadez.

Η Υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Jadranka Joksimović, θεωρείται για αλλαγή επειδή δεν είχε ειδικά αποτελέσματα και ενδεχομένως θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τη Suzana Grubjesic, πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Όσον αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι βέβαιο ότι ο Vladan Vukosavljević δεν θα παραμείνει υπουργός. Ο προηγούμενος πρόεδρος της Συνέλευσης της Σερβίας, Maja Gojković, αναφέρεται ως ο πρώτος υποψήφιος στη θέση αυτή τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο Aleksandar Vulin δήλωσε πρόσφατα ότι, όσον τον αφορά, δεν χρειάζεται πλέον να είναι υπουργός και ότι, σε περίπτωση αποχώρησης, θα ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Η Marija Obradović από το SNS αναφέρεται ως πιθανή αντικατάσταση, καθώς και ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Nebojsa Stefanović, καθώς φημολογήθηκε ότι δεν θα παραμείνει στο MUP.

Μέχρι πρόσφατα, η Zorana Mihajlović θεωρήθηκε κάποια που παραμένει στην κυβέρνηση 100%, επικεφαλής του ίδιου τμήματος, αλλά όπως φαίνεται αυτό, δεν είναι σίγουρο πλέον.

Η Πρόεδρος του Δήμου Savski Venac του Βελιγραδίου, Irena Vujović, ζήτησε το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο διευθύνεται τώρα από τον σοσιαλιστή Aleksandar Antić, πιστεύοντας ότι μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το έργο. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα η επιθυμία της δεν θα εκπληρωθεί, αλλά θα μπορούσε να πάρει άλλο υπουργείο.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών δεν θα διευθύνεται πλέον από τον Rasim Ljajić, αλλά είναι πιθανό κάποιος από το κόμμα του να αναλάβει το υπουργείο. Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τρεις υποψήφιοι. Δεν είναι γνωστό  επίσης τι θα συμβεί στον σημερινό Υπουργό Υγείας, Zlatibor Loncar. Στο τέλος του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, εμφανίστηκαν στο κοινό πληροφορίες ότι ο αναπληρωτής διευθυντής της “Batuta”, Darija Kisić Tepavčević, θα μπορούσε να αναλάβει την υγειονομική περίθαλψη. Το αν ο Ivica Dacic θα συνεχίσει να ηγείται των εξωτερικών υποθέσεων, πρώτα απ’ όλα, εξαρτάται από το εάν το SPS θα παραμείνει στην κυβέρνηση./ibna