Σλοβενία: Σε κατάσταση επιδημίας για 30 ημέρες ολόκληρη η χώρα

Σλοβενία: Σε κατάσταση επιδημίας για 30 ημέρες ολόκληρη η χώρα

Βάσει του νόμου για τις μολυσματικές ασθένειες, η κυβέρνηση της Σλοβενίας, σε συνεδρίαση αλληλογραφίας την Κυριακή, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο κηρύχθηκε Κατάσταση Επιδημίας της μολυσματικής νόσου COVID-19 στο έδαφος ολόκληρης της χώρας.

«Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των μολυσμένων ατόμων στη Σλοβενία, αντιμετωπίζουμε το δεύτερο κύμα της επιδημίας μολυσματικών ασθενειών COVID-19. Βλέπουμε την ταχεία και εκθετική εξάπλωσή του στον πληθυσμό, υπερβαίνοντας κατά πολύ τη συνήθη νοσηρότητα ή συχνότητα εμφάνισης. Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σχετικά με τη μόλυνση SARS-COV-2 απαιτεί την άμεση δημοσίευση της επιδημίας σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, επειδή όλες οι στατιστικές περιοχές φθάνουν ή υπερβαίνουν το ποσοστό επίπτωσης που απαιτείται για να κηρυχθεί επιδημία», ανέφερε η κυβέρνηση της Σλοβενίας σε δήλωσή της.

Η διάρκεια της απόφασης, όπως εξηγείται, περιορίζεται σε 30 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος και θα επανεξεταστεί στη συνέχεια. Κατά το πρώτο κύμα κορωνοϊού, η επιδημία στη Σλοβενία ​​διήρκεσε επίσημα από τις 12 Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Jelko Kacin δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTV Slovenija την Κυριακή το απόγευμα ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές για υπαλλήλους, φοιτητές και άλλους, εκτός από ότι όλοι οι εργοδότες καλούνται να οργανώσουν εργασία από το σπίτι, εάν είναι δυνατόν.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν θεώρησε αναγκαίο να κλείσει εμπορικά κέντρα σε αυτή τη φάση, δεδομένου ότι τηρείται ο κανόνας των 20 τετραγωνικών μέτρων ανά πελάτη. «Εν ολίγοις, θέλουμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα σε λειτουργία, αλλά πρέπει να υπάρξουν αυτοπεριορισμοί και πειθαρχία».

Η υπουργός Παιδείας Simona Kustec δήλωσε στο Twitter ότι το σχέδιο για τα σχολεία δεν είχε αλλάξει, πράγμα που σημαίνει ότι οι μαθητές και οι μαθητές από το 6ο έτος του δημοτικού σχολείου θα αλλάξουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι θα πάνε στο σχολείο τη Δευτέρα.

Από τότε που κηρύχθηκε η κατάσταση επιδημίας, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας και αρωγής καταστροφών συνδράμουν στις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Μόλις ενεργοποιηθεί το εθνικό σχέδιο προστασίας και διάσωσης, τα περιφερειακά σχέδια προστασίας και διάσωσης ενεργοποιούνται αυτόματα.

Ο Kacin είπε ότι η κυβέρνηση δίνει έτσι στους δήμαρχους μια δομή που είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. «Και η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Τα στοιχεία για την Κυριακή δεν θα είναι ρεκόρ, αλλά για τη Δευτέρα θα είναι».

«Γι’ αυτό εξετάζουμε όλα τα σχέδια, εστιάζοντας στα σχέδια για τα επειγόντως αναγκαία νοσοκομειακά κρεβάτια για τους ασθενείς Covid-19», εξήγησε./ibna