Βόρεια Μακεδονία: Δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση των ηγετών διαμηνύει ο Zaev

Βόρεια Μακεδονία: Δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση των ηγετών διαμηνύει ο Zaev

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να συναντηθεί με τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski για τις παρανοήσεις με τη Βουλγαρία. Το VMRO-DPMNE, από την άλλη πλευρά, λέει ότι εάν ήταν σημαντικό για τον πρωθυπουργό Zoran Zaev να προχωρήσει η χώρα, θα δεχόταν μια συνάντηση ηγεσίας και θα συζητούσε όλα τα ανοιχτά θέματα.

«Δεν βλέπω την ανάγκη για συνάντηση ηγεσίας. Ειδικά με ένα άτομο που δεν έχει θέση σε κανένα σημαντικό, εθνικό ή στρατηγικό ζήτημα. Ο Mickoski δεν τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας για οποιοδήποτε θέμα, αναζητά έναν τρόπο μόνο να βλάψει τη χώρα, ειδικά σε διαδικασίες που δεν οδηγούν στην ΕΕ», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Zaev.

Η εκπρόσωπος του SDSM Bogdanka Kuzeska, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, δήλωσε ότι η μακεδονική γλώσσα, η ταυτότητα και η μοναδικότητα της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαιώνονται και αναγνωρίζονται διεθνώς από ολόκληρο τον κόσμο.

«Με την γείτονά μας, τη Βουλγαρία, έχουμε μια Συμφωνία Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας, η οποία παρεμπιπτόντως υπογράφεται και στην μακεδονική γλώσσα. Περιμένουμε από το πνεύμα αυτής της Συμφωνίας, να συνεχίσουμε να οικοδομούμε σχέσεις μαζί. Εκφράζουμε τη βούλησή μας να επιλύσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν από τη Συμφωνία μέσω του έργου των επιτροπών που έχουν δικαιοδοσία», δήλωσε η Kuzeska.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski δήλωσε χθες ότι σοβαρά ζητήματα, όπως οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, συζητούνται στο τραπέζι σε συνάντηση των ηγετών των πολιτικών κομμάτων.

«Ο Zoran Zaev αναμένεται να απορρίψει την πρωτοβουλία του Προέδρου Mickoski για μια συνάντηση των ηγετών όπου θα συζητηθούν όλα τα σημαντικά θέματα στη χώρα, διότι θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η Κυβέρνηση και ο Zaev έχουν ηττηθεί σε όλους τους τομείς, στο εξωτερικό σχέδιο, την υγεία, την οικονομία, την εκπαίδευση, τη διαφθορά και οτιδήποτε άλλο», επισημαίνει το VMRO-DPMNE.

Ο Πρωθυπουργός Zaev θα αναχωρήσει για τη Σόφια στις αρχές Νοεμβρίου στο πλαίσιο της συμπροεδρίας Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας της διαδικασίας του Βερολίνου 2020, όπου θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Borissov, όπου αναμένεται κάποια προσέγγιση θέσεων.

«Θέλω να επισκεφτώ τη Βουλγαρία και δεν κρύβω ποια είναι η επιθυμία μου, η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου από τις γειτονικές χώρες, να είναι στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας για χάρη της φιλίας, γιατί η πρώτη θητεία ξεκίνησε έτσι και πιστεύω ότι έχουν σημειωθεί μεγάλες επιτυχίες στη χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και πιστεύω ότι αυτό θα ξανασυμβεί», σημείωσε ο Zaev, ο οποίος τόνισε  ότι όταν θα υπάρξουν λύσεις εξόδου (από την κρίση) με τη Βουλγαρία, θα ανακοινωθούν αμέσως./ibna