Κύπρος: Νικητής ο Ersin Tatar με 51,74%

Κύπρος: Νικητής ο Ersin Tatar με 51,74%

Ο Ersin Tatar είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα όπου ο νυν Πρωθυπουργός και εκλεκτός της Άγκυρας έλαβε 51,74% ενώ ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος Mustafa Akinci έλαβε 48,3%.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή σε σύνολο 199.029 ψηφοφόρων ψήφισαν 133.953 με το ποσοστό συμμετοχής να σκαρφαλώνει στο 67,30% από το 58,21% που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών, που υποδηλώνει και την μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε ώστε να προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι.

Έτσι ο Ersin Tatar έλαβε 67.385 ψήφους και ποσοστό 51,7% ενώ ο αντίπαλος του Mustafa Akinci έλαβε 62.858 ψήφους και ποσοστό 48,26%. Στον πρώτο γύρο των εκλογών της 11ης Οκτωβρίου, ο Tatar είχε λάβει 32,3% ενώ ο Akinci 29,8%.

Το τελικό αποτέλεσμα προκάλεσε έντονη απογοήτευση στον Mustafa Akinci και στους υποστηριχτές του. Στις πρώτες του δηλώσεις ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την πολιτική, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τις τουρκικές παρεμβάσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

Recep Tayyip Erdogan και Mevlut Cavusoglu έσπευσαν να χαιρετήσουν την νίκη του Ersin Tatar και να εκφράσουν την συμπαράσταση και τη στήριξη τους προς τον ίδιο αλλά και τους Τουρκοκύπριους.

Από την πλευρά του, ο Ersin Tatar, έσπευσε, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, να στείλει τις ευχαριστίες του στον Tayyip Erdogan, αλλά και στον αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης Fuat Oktay, δηλώνοντας «πίστη στην Τουρκία».

Σύμφωνα με αναλυτές στην Κύπρο, Η εκτίμηση είναι ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων  θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες στο πλαίσιο μίας νέας άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, προβάλλοντας, ωστόσο, τις σκληρές θέσεις της Άγκυρας και σπρώχνοντας τη διαδικασία σε νέα μονοπάτια όσον αφορά την μορφή της λύσης./ibna