Ρουμανία: Επίθεση Orban στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Ρουμανία: Επίθεση Orban στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban, επέκρινε με πολύ σκληρούς όρους χθες βράδυ, στο Digi24, το Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με την απόφαση που έλαβε για το θέμα των βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει η σύνθεσή του και να αποτελείται από τεχνοκράτες, μόνον από δικαστές με σοβαρή καριέρα πίσω τους όχι ανθρώπους που έκαναν πολιτική και διορίστηκαν εκεί για να απαντούν σε πολιτικές διαταγές.

Επίσης κατηγόρησε το Συνταγματικό Δικαστήριο για την αύξηση των κρουσμάτων COVID στην αρχή του καλοκαιριού, επειδή δημιούργησε νομοθετικό κενό.

Την εβδομάδα πριν την απόφαση είχαμε 370 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα και φτάσαμε στα 1.300 τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος, την περίοδο 21ημερών που υπήρξε νομοθετικό κενό και δεν μπορέσαμε να πάρουμε καμία απόφαση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο όρισε με την πρόσφατη απόφασή του ότι οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν κατά τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, αν το αποφασίσει το Κοινοβούλιο. Επίσης ότι, άπαξ και τεθεί σε ισχύ ο νόμος, το Κυβερνητικό Διάταγμα μέσω του οποίου η κυβέρνηση καθόρισε την 6η Δεκεμβρίου ως ημ/νία εκλογών παύει να παράγει αποτέλεσμα.

Απαντώντας από την συχνότητα του Antena3, ο πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, τόνισε ότι η επίθεση του Ludovic Orban στο Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει προηγούμενο στη Ρουμανία των τελευταίων 30 ετών και αποτελεί επίθεση κατά του κράτους δικαίου. “Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι πιο αντιδημοκρατικό από την πλευρά ενός πρωθυπουργού από το να επιτίθεται κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα”, πρόσθεσε./ibna