Κύπρος: Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την αποδοκιμασία των Τουρκικών ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Κύπρος: Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την αποδοκιμασία των Τουρκικών ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση για τις εργαςίες της Συνόδου και τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για τις νέες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όσο και σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ο Κυριάκος Κούσιος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στην ενημέρωση κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, όπως επίσης έπραξε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789, σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων, συνεχίζει η δήλωση.

Καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει, «σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αναστρέψει τις ενέργειες της, με στόχο μια διαρκή και σταθερή αποκλιμάκωση, ενώ αναφέρει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα υπό το φως και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 2 Οκτωβρίου, τα οποία επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια και της σημερινής Συνόδου»./ibna