ΕΕ: Τη λύπη του εκφράζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ενέργειες της Τουρκίας

ΕΕ: Τη λύπη του εκφράζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ενέργειες της Τουρκίας

Μέσα σε δυο παραγράφους στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες 15-16 Οκτωβρίου, εκφράζεται η λύπη του Συμβουλίου για τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπρόσθετα ζητά επιτακτικά από την Τουρκία τον σεβασμό των αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για το καθεστώς των Βαρωσίων και τον τερματισμό αυτών των ενεργειών.

Αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει τη λύπη του για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί επιτακτικά τον σεβασμό των αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. 23.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί επιτακτικά από την Τουρκία να θέσει τέρμα στις ενέργειες αυτές και να εργαστεί για την εκτόνωση της έντασης με συνέπεια και συνέχεια. Θα εξακολουθήσει να ασχολείται με το θέμα προκειμένου να δώσει συνέχεια στα συμπεράσματά του της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020»./ibna