Μαυροβούνιο: Τα κόμματα των νικητήριων συνασπισμών προτείνουν υπουργούς για τη νέα κυβέρνηση

Μαυροβούνιο: Τα κόμματα των νικητήριων συνασπισμών προτείνουν υπουργούς για τη νέα κυβέρνηση

Τα κόμματα των συνασπισμών που κέρδισαν τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο συντάσσουν «λίστες επιθυμιών» και στέλνουν προτάσεις για υπουργούς από τα κόμματά τους στον υποψήφιο πρωθυπουργό Zdravko Krivokapić για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Έτσι, ο συνασπισμός Black on White (CnB) ανακοίνωσε ότι δεν θα παραιτηθεί από το αίτημα για ανάθεση τομέα ασφαλείας και, ανεπίσημα, το μέλος τους Zoran Miljanić θα μπορούσε να έχει υψηλή θέση σε αυτό το τμήμα. Είναι Γενικός Γραμματέας της CIVIS Civic Alliance, η οποία αποτελεί μέρος της πλατφόρμας CnB και πρώην βουλευτής. Εργάστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου και ως διευθυντής στην εγκληματική αστυνομία του Υπουργείου Εσωτερικών της Μακεδονίας.

Ο κάτοχος της λίστας CnB και ο ηγέτης του GP URA, Dritan Abazović, φέρεται ότι θα έπρεπε επίσης να πάρει θέση στην κορυφή της νέας κυβέρνησης. Έχει επανειλημμένα πει ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει από τους επαγγελματίες να βρίσκονται σε βασικές θέσεις στον τομέα της ασφάλειας και ότι αυτό έχει συμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό.

Ένα από τα ονόματα που αναφέρθηκαν ως μελλοντικός υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο δικηγόρος Vladimir Leposavić, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας στις διαπραγματεύσεις με την απερχόμενη κυβέρνηση, σε σχέση με τον νόμο για την θρησκευτική ελευθερία.

Το Κίνημα για Αλλαγή (PzP) πρότεινε ο αρχηγός του κόμματος Nebojša Medojević να είναι υπουργός Άμυνας στη νέα κυβέρνηση και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την πρόταση του PZP, το επιστημονικό τμήμα θα αναληφθεί από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Branko Radulović.

Η αξιωματούχος του PzP Branka Bošnjak είπε στα ΜΜΕ ότι προτάθηκε για τον Υπουργό Παιδείας και τον Veljko Vasiljević για το Υπουργείο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η PzP πιστεύει ότι το Υπουργείο Επιστημών πρέπει να μετατραπεί σε Υπουργείο Επιστημών, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης και ότι ο Radulović, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, θα επιβεβαιωθεί τόσο στην επιστήμη όσο και στην οικονομία, ως νικητής του βραβείου AVNOJ για τον καλύτερο οικονομικό οργανισμό MZT, θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο επενδύσεων μέσω αυτού του τμήματος στη λειτουργία της οικονομικής ανάπτυξης.

Όσον αφορά την πρόταση για τον Medojević να είναι επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας, ο Bošnjak είπε ότι ήταν, μεταξύ άλλων, ο νικητής του βραβείου για τη συμβολή στην καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποίο απονέμεται από την αμερικανική υπηρεσία για την περιοχή.

«Ο Medojević είναι εμπειρογνώμονας σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και ήταν μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ασφάλειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπεύθυνος για τη διάλυση του ολοκληρωτικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα ήταν αρμόδιος για την θέση αντιπροέδρου, και θα καλύπτει επίσης το υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο Bošnjak./ibna