Β-Ε: Το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής – Το κόμμα United Srpska μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές

Β-Ε: Το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής – Το κόμμα United Srpska μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές

Το Δικαστήριο της Β-Ε ακύρωσε την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Β-Ε (CEC BiH) που απαγορεύει τη συμμετοχή του κόμματος της United Srpska (Ujedinjena Srpska) στις τοπικές εκλογές. Η απαγόρευση επιβλήθηκε αφού το κόμμα δημοσίευσε ένα προεκλογικό σποτ το οποίο, κατά τη γνώμη της της CEC, δεν ήταν σύμφωνο με τους εκλογικούς κανόνες.

«Το Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ακύρωσε την απόφαση της CEC BiH από τις 7 Οκτωβρίου 2020, στην περίπτωση της “United Srpska», επιβεβαίωσε η CEC BiH.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της CEC της Β-Ε την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη υιοθέτησαν ομόφωνα την απαγόρευση της United Srpska, του κόμματος που είναι εγγεγραμμένο στη Δημοκρατία Σέρπσκα, από τη συμμετοχή στις εκλογές, και ο ηγέτης του Nenad Stevandić τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5.000 ευρώ για τη δημοσίευση βίντεο σε κοινωνικά δίκτυα και το κανάλι του κόμματος στο YouTube. Η απάντηση του κοινού σε αυτό το βίντεο δεν ήταν καλή και ορισμένα κόμματα ανέφεραν την United Srpska στην CEC BiH.

Η γραπτή εξήγηση της CEC ανέφερε ότι το κόμμα παραβίασε αρκετά άρθρα του εκλογικού νόμου, της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, προώθησε τη ρητορική μίσους και συνέχισε τις προκλήσεις και τη δημόσια παρενόχληση.

Ωστόσο, το Δικαστήριο της Β-Ε δήλωσε ότι η CEC Β-Ε είναι αναρμόδια να προσδιορίσει την ύπαρξη παραβίασης του εκλογικού νόμου εκτός της περιόδου των προεκλογικών εκστρατειών, η οποία διαρκεί από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου. Το αμφισβητούμενο βίντεο δημοσιεύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου.

Το Δικαστήριο, επομένως, σημείωσε ότι η CEC BiH διαπίστωσε εσφαλμένα τα γεγονότα που σχετίζονται με την απαγορευμένη ομιλία από τον εκλογικό νόμο, ο οποίος περιέχεται στο αμφισβητούμενο βίντεο.

«Εάν η CEC BiH θεώρησε ότι το περιεχόμενο του αμφισβητούμενου βίντεο παραβίαζε τον εκλογικό νόμο, είχε την ευκαιρία να επιβάλει κυρώσεις σε αυτήν την παραβίαση βάσει άλλων διατάξεων του νόμου … που θα οδηγούσαν τελικά σε άλλες κυρώσεις», ανέφερε το Δικαστήριο.

Το αμφιλεγόμενο βίντεο κλιπ απεικονίζει τρεις νεαρούς άνδρες (Βοσνιακοί, Κροάτες και Αλβανοί) οι οποίοι, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στο καφενείο, εξηγούν ο ένας τον άλλον πώς εξαφάνισαν τους Σέρβους από τις περιοχές τους. Ένας μεγαλόσωμος άνθρωπος μπαίνει, χτυπάει τη γροθιά του στο τραπέζι και λέει ότι δεν θα πετύχουν γιατί “η (Δημοκρατία) Σρεπσκα είναι τώρα ενωμένη”. Μετά από αυτό οι τρεις φεύγουν έξω από το καφενείο πανικόβλητοι./ibna