Σερβία: Όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εκπληρωθούν, συμφώνησαν Lajčák και Vučić στο Βελιγράδι

Σερβία: Όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εκπληρωθούν, συμφώνησαν Lajčák και Vučić στο Βελιγράδι

Ο Σέρβος Πρόεδρος Aleksandar Vučić υποδέχτηκε την Πέμπτη στη βίλα ‘Mir” του Βελιγραδίου στις 19:00 (τοπική ώρα) τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Miroslav Lajcak.

Vučić και Lajčák συζήτησαν την πρόοδο που σημειώθηκε μετά την επανέναρξη του διαλόγου στον οποίο διαμεσολαβεί η ΕΕ τον Ιούλιο, καθώς και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία.

Μετά τη συνάντηση με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για το Διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, ο Miroslav Lajcak και ο Aleksandar Vučić δήλωσαν ότι είχαν μια καλή και ορθολογική συνομιλία και ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος και η πλήρης δέσμευση της Σερβίας στη διαδικασία.

«Αναλύσαμε ό, τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Συμφωνήσαμε για τη συνέχιση του διαλόγου και την πλήρη δέσμευση της Σερβίας για τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας και την επιθυμία για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών» σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Νομίζω ότι έχουμε εκφράσει μια κοινή εκτίμηση που είναι καλή και ικανοποιητική για τις οικονομικές τάσεις που υπάρχουν και δεν έχουν ακόμη ενθαρρυνθεί μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, γιατί αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα»,  συνέχισε ο Vučić.

«Το ευρωπαϊκό μέλλον είναι πολύ σημαντικό για τη Σερβία λόγω των περισσότερων επενδύσεων, λόγω των αξιών που αγωνιζόμαστε και υποστηρίζουμε και επειδή η θέση της Σερβίας θα είναι ισχυρότερη όσο πιο κοντά είμαστε στην ΕΕ, και αυτή η πορεία καθορίζεται από το πώς και τι θα κάνουμε στις σχέσεις μας με την Πρίστινα» σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος..

Συνεχίζοντας ο Vučić δήλωσε ότι «επέμεινα στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, πιστεύω ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των μερών στη διαδικασία».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Miroslav Lajčák για την αφοσιωμένη και επιμελή δουλειά του και επειδή “θέλει να ακούσει και τις δύο πλευρές”, τονίζοντας ότι «καταλαβαίνω πόσο δύσκολη είναι η θέση του σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής και τερματισμού του διαλόγου. Είναι μια πολύ περίπλοκη δουλειά. Είμαι ευγνώμων για αυτήν τη δέσμευση. είναι καλύτερο να κάνουμε διάλογο, γιατί αν δεν μιλήσουμε, μπορεί να υπάρξουν περιστατικά που να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα και τη ζωή των ανθρώπων, τόσο των Σέρβων όσο και των Αλβανών» πρόσθεσε ο Vučić.

Ο Lajčák από την πλευρά του επανέλαβε ότι ο στόχος των συνομιλιών είναι η εξομάλυνση των σχέσεων κάτι που είναι προς το συμφέρον όλων, και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνο εκεί για να βοηθήσει, όχι να αναγκάσει κανέναν να κάνει τίποτα.

«Δεν μπορούμε να θέλουμε ομαλοποίηση ζητώντας περισσότερα από τη Σερβία ή το Κοσσυφοπέδιο», επανέλαβε και πρόσθεσε ότι «ο ένας στόχος είναι η εξομάλυνση και ο άλλος είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια αλλαγή σε σύγκριση με τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε ότι αφορά τις συνομιλίες.

«Συμφωνήσαμε σε ζητήματα που σχετίζονται με τους αγνοούμενους. Αντιμετωπίζουμε τώρα τα θέματα των ιδιοκτησιών, τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ένωση των Σερβικών Δήμων. Το βασικό ζήτημα ή η αρχή αυτής της διαδικασίας είναι ότι κανένα ανοιχτό ή άλυτο ζήτημα δεν πρέπει να παραμείνει στο τέλος. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα που δεν απαντώνται. Είναι κατανοητό ότι μια σειρά από αυτά τα ερωτήματα προκαλούν συναισθήματα. Όλα όσα συμφωνήθηκαν πρέπει να εκπληρωθούν. Ήμουν στην Πρίστινα για δύο ημέρες, είχα μια σειρά συναντήσεων. Το συμπέρασμα είναι ότι όλα όσα συμφωνήθηκαν πρέπει να εκπληρωθούν όπως συμφωνήθηκε. Η διαδικασία του διαλόγου συνεχίζεται, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και της περιοχής – υπογράμμισε ο Lajčák./ibna