Βουλγαρία: Σήμερα η 5η Μεγάλη Λαϊκή Εξέγερση με τη συμπλήρωση 100 ημερών διαμαρτυρίας

Βουλγαρία: Σήμερα η 5η Μεγάλη Λαϊκή Εξέγερση με τη συμπλήρωση 100 ημερών διαμαρτυρίας

Την 100η ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων επέλεξαν οι διοργανωτές των διαμαρτυριών για να πραγματοποιήσουν την 5η «Μεγάλη Λαϊκή Εξέγερση» την Παρασκευή στη Σόφια.

Η 5η Μεγάλη Λαϊκή Εξέγερση θα ξεκινήσει στις 17:00 (τοπική ώρα) στι; 16 Οκτωβρίου στο λεγόμενο «τρίγωνο εξουσίας» στη Σόφια.

Οι πολίτες βρίσκονται στους δρόμους και τις πλατείες της Σόφιας εδώ και 100 ημέρες, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις αλλά και από Βούλγαρους της Διασποράς.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση, τη διαφθορά που, όπως λένε, έχει εγκατασταθεί σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης καθώς και η συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος έχει προκαλέσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τα κύρια αιτήματα τους είναι η άμεση παραίτηση του Πρωθυπουργού Boyko Borissov και ολόκληρης της κυβέρνησης, η παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Ivan Geshev και τη διεξαγωγή πρόωρων και δίκαιων εκλογών.

Στην 5η Μεγάλη Λαϊκή Εξέγερση θα συμμετάσχουν τέσσερεις ευρωβουλευτές οι οποίοι θα απευθύνουν χαιρετισμό στους πολίτες από το βάθρο που βρίσκεται τοποθετημένο μπροστά από το κτήριο της Προεδρίας.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις μεγάλες διαμαρτυρίες, με τίτλο «Μεγάλες Λαϊκές Εξεγέρσεις». Οι διαμαρτυρίες έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο κι έχουν γίνει αντικείμενο αρνητικών συζητήσεων για τη Βουλγαρική Κυβέρνηση, ενώ και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριέλαβαν στην έκθεση τους, την Βουλγαρία, για το κράτος Δικαίου στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές να εγκρίνουν με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την απομάκρυνση από τη δημοκρατία και την εισαγωγή της διαφθοράς υπό τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov.

Σε ανοιχτή επιστολή, χιλιάδες άνθρωποι από την επιστημονική και πνευματική κοινότητα  εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη διαμαρτυρία και αντιτάχθηκαν στις πολλές στρεβλώσεις στην πολιτική και την κοινωνία στη Βουλγαρία. Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας συμμετείχαν επίσης στη διαδήλωση.

«Περιμένετε το απροσδόκητο», δήλωσε σε συνέντευξη του στην Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο δικηγόρος Nikolay Hadjigenov από το λεγόμενο «Poison Trio» με αφορμή την 100η ημέρα διαμαρτυριών. Η επερχόμενη «Μεγάλη Λαϊκή Εξέγερση» ήταν το κύριο θέμα στο 99ο βράδυ των αντικυβερνητικών εκδηλώσεων και στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει μια «δυσάρεστη έκπληξη» για τον κυβερνητικό συνασπισμό και τόνισαν ότι οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν ακόμη και μετά από «100 ημέρες ψήφου μομφής» κατά της κυβέρνησης./ibna