Μαυροβούνιο: Τηλεσυνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΤ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΝΤ

Μαυροβούνιο: Τηλεσυνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΤ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΝΤ

Η αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου, με επικεφαλής τον κυβερνήτη της CBCH Radoje Žugić και τον υπουργό Οικονομικών Darko Radunović, πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΝΤ, Thao Zhang. Δεδομένων των περιστάσεων αναφορικά με την πανδημία COVID-19, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα πραγματοποιούν τις τακτικές φθινοπωρινές συνόδους σε «εξ αποστάσεως».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κυβερνήτης Žugić και ο υπουργός Radunović ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την τρέχουσα κατάσταση στο Μαυροβούνιο, επηρεασμένη έντονα από την κατάσταση του COVID-19 που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς και κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Žugić, οι τράπεζες έχουν επιδείξει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας μέχρι στιγμής. Αυτή η ανθεκτικότητα προήλθε από την καλή κατάσταση πριν από την κρίση και τις προληπτικές δράσεις της CBCG, αναφερόμενος στην υιοθέτηση έγκαιρων και επαρκών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της φερεγγυότητας των τραπεζών, της ισχυρής υποστήριξης για την πραγματική οικονομία και της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι εκπρόσωποι της CBCG ενημέρωσαν τον Zhang για τις τρέχουσες δραστηριότητες της CBCG, ιδίως εκείνες που αφορούν την εφαρμογή της AQR, η οποία πραγματοποιείται εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος.

Ο υπουργός Radunović ενημέρωσε τον Zhang για τα δημόσια οικονομικά, σημειώνοντας ότι τα έσοδα για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους εμφανίστηκαν σημαντικά χαμηλότερα σε ετήσια βάση και σε σύγκριση με το αναθεωρημένο σχέδιο για το 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων κατά την τουριστική περίοδο ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν επίσης αυξηθεί, λόγω της εφαρμογής των μέχρι τώρα τριών υιοθετημένων πακέτων κοινωνικοοικονομικών μέτρων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας και στην παροχή βοήθειας στους πολίτες και στην οικονομία, αλλά επίσης λόγω της χρηματοδότησης των πληθαινόντων αναγκών στο σύστημα υγείας .

Ο κ. Zhang επεσήμανε τη δεινή κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές χώρες να αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές προκλήσεις, ενώ το «σοκ για το Μαυροβούνιο είναι ισχυρότερο και μεγαλύτερο, όχι μόνο λόγω του μεγέθους του αλλά και λόγω της εξάρτησής του από τον τουρισμό». Υπό αυτό το πρίσμα, ο Zhang τόνισε την ανάγκη για προληπτική δράση, δηλαδή έγκαιρη προετοιμασία για νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να επιμηκύνουν τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ εξέφρασε την ετοιμότητα αυτού του ιδρύματος να συνεχίσει τη συνεργασία και να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στο Μαυροβούνιο. /ibna