Κροατία: Τα κρατικά ιδρύματα πρόδωσαν τα παιδιά, λέει ο Διαμεσολαβητής για τα Παιδιά

Κροατία: Τα κρατικά ιδρύματα πρόδωσαν τα παιδιά, λέει ο Διαμεσολαβητής για τα Παιδιά

Το κροατικό κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη του συνεδρίαση την Παρασκευή, θα συζητήσει μια έκθεση της Διαμεσολαβητού για τα Παιδιά, Helenca Pirnat Dragičević, για το 2019 την Πέμπτη.

Η Pirnat Dragičević σημειώνει στην έκθεσή της ότι πέρυσι τα κρατικά ιδρύματα πρόδωσαν παιδιά όσον αφορά την προστασία τους από τη βία. Σημειώθηκε μία δραματική αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας σε σύγκριση με το 2018 και ζήτησε επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των παιδιών και προειδοποίησε ότι ορισμένα παιδιά έχασαν τη ζωή τους ή ήταν σε θανατηφόρο κίνδυνο λόγω αμέλειας των γονέων.

Ένα παιδί πέθανε όταν ο πατέρας της την άφησε στο αυτοκίνητο μια καυτή ημέρα και η Pirnat Dragičević θυμήθηκε το φρικτό γεγονός του πατέρα που έριξε τα παιδιά του από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου στο νησί Pag. Υπήρξαν τρεις περιπτώσεις παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή που αφορούσε έξι παιδιά και σοβαρές εγκληματικές πράξεις εις βάρος παιδιών, όπως δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας, ανθρωποκτονία, αυτοτραυματισμός και ούτω καθεξής.

Πέρυσι, η Pirnat Dragičević λέει, «χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική αύξηση των παιδικών θανάτων» σε τροχαία ατυχήματα. Δεκαοκτώ παιδιά σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα, 203 τραυματίστηκαν σοβαρά και 1.100 υπέστησαν μικροτραυματισμούς. Υπενθύμισε επίσης ότι τα παιδιά αντιμετώπισαν διαταραχές στην εκπαίδευσή τους, οι οποίες κορυφώθηκαν με την επί μακρόν απεργία των εκπαιδευτικών.

Το Γραφείο του Διαμεσολαβητή έλαβε σχεδόν 10 τοις εκατό περισσότερες καταγγελίες πέρυσι σε σχέση με το 2018. Εκτός από τον αυξημένο αριθμό καταγγελιών, η έκθεση σημειώνει την εμφάνιση των σκληρών και ενοχλητικών γεγονότων βίας κατά των παιδιών.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι σχεδόν 2.200 παιδιά δεν ήταν σε θέση να συναντηθούν με τον άλλο γονέα τους ή τους επιτράπηκε να το κάνουν για πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι ορίζουν τα δικαστήρια, συχνά λόγω χειραγώγησης από τον γονέα με τον οποίο ζει το παιδί.

Η διαμεσολαβητής προειδοποίησε επίσης για την ανάγκη προστασίας των παιδιών από τη φτώχεια.

Σχεδόν κάθε πέμπτο παιδί κινδυνεύει από φτώχεια. Η παιδική φτώχεια χαρακτηρίζεται όχι μόνο από την έλλειψη χρημάτων αλλά και από το ότι δεν ασκούν το δικαίωμά τους στην υγειονομική περίθαλψη, συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και συνδέεται επίσης με τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Pirnat Dragičević προειδοποίησε για το πρόβλημα της βίας κατά των παιδιών και της βίας από άλλα παιδιά, αναφορές ψυχολογικής βίας που υποφέρουν ορισμένα παιδιά για χρόνια, βία σε κοινωνικά δίκτυα, Viber, WhatsApp και διαδικτυακή βία που μπορεί να μετατραπεί σε βία ζωντανά.

Πέρυσι, αντιμετωπίσαμε επίσης τις ελλείψεις στο σύστημα προστασίας των παιδιών από σεξουαλικά αδικήματα, είπε, επισημαίνοντας υπερβολικά επιεικείς κυρώσεις και ένα αναποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης των παιδεραστών./ibna