Η Σλοβενία ​​υιοθέτησε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Η Σλοβενία ​​υιοθέτησε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Η σλοβενική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως μάθησης από την πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου από τη Δευτέρα, και μια διαπεριφερειακή απαγόρευση κυκλοφορίας, περιορισμένες συγκεντρώσεις και υποχρεωτικές μάσκες σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα, που θα ισχύουν από την Παρασκευή.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Janez Janša δήλωσε ότι, δεδομένης της τελευταίας επιδημιολογικής κατάστασης, η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει πρόσθετα μέτρα, ένα από τα οποία ήταν η ενεργοποίηση αποθεματικών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ένα άλλο μέτρο θα είναι ο περιορισμός της άμεσης εργασίας στα σχολεία, πράγμα που σημαίνει ότι από τη Δευτέρα, τα παιδιά από την πέμπτη τάξη του δημοτικού και πάνω θα συνεχίσουν το σχολείο από απόσταση τουλάχιστον μέχρι τις φθινοπωρινές διακοπές όταν θα γίνει αξιολόγηση.

Οι εβδομαδιαίες φθινοπωρινές διακοπές ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και τα κολέγια και τα πανεπιστήμια καλούνται επίσης να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από απόσταση.

Όσον αφορά τα περιφερειακά μέτρα, επτά από τις 12 σλοβενικές στατιστικές περιοχές είχαν ήδη ξεπεράσει το όριο των 140 περιπτώσεων ανά 100.000 κατοίκους σε μια περίοδο 14 ημερών.

Σε αυτές τις επτά περιοχές που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα, θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών και οι συγκεντρώσεις θα περιοριστούν σε 10 άτομα. Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς χώρους και ορισμένες υπηρεσίες και αθλητικές δραστηριότητες θα ακυρωθούν.

Αυτές οι περιοχές είναι η Κεντρική Σλοβενία, η Gorenjska, η Koroška, ​​η Zasavje, η Posavje, η Savinjska και η Νοτιοανατολική Σλοβενία.

Όσον αφορά τα διαπεριφερειακά ταξίδια για περιοχές στην κόκκινη λίστα, εξαιρέσεις θα αναφέρονται στο σχετικό διάταγμα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών και των βασικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να παρατείνει την ισχύ των τουριστικών κουπονιών πέρα ​​από την τρέχουσα λήξη τους στα τέλη του 2020 και αυτό θα προστεθεί στο πέμπτο πακέτο τόνωσης, το οποίο θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

«Όσοι δεν έχουν εξαργυρώσει τα κουπόνια τους δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να το κάνουν το επόμενο έτος», πρόσθεσε ο Janša.

Ο Janša σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε αξιολογήσει την τελευταία επιδημιολογική κατάσταση και την πιθανή πορεία της για να εκτιμήσει ότι “βρισκόμαστε ανάμεσα στην πορτοκαλί και την κόκκινη φάση” καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων αυξανόταν.

Το διάταγμα που περιγράφει λεπτομερώς τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή ή τη Δευτέρα πρόκειται να δημοσιευθεί και οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρέχουν επίσης εξηγήσεις για τα μέτρα στον τύπο.

Συνολικά, επιβεβαιώθηκαν 707 νέα κρούσματα Sars-CoV-2 στη Σλοβενία ​​την Τρίτη, σχεδόν διπλασιασμός του αριθμού της Δευτέρας, που αποτελεί μακράν νέο ρεκόρ, που προέκυψε από τη χορήγηση 4.902 τεστ, που αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ. Το ποσοστό θετικότητας έφτασε το ρεκόρ του 14,4%.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν κατεβάσει την εθνική εφαρμογή ανίχνευσης επαφών να το πράξουν, λέγοντας ότι η συνεπής χρήση της εφαρμογής θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή ορισμένων περιοριστικών μέτρων.

Ο Janša είπε τέλος ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης κήρυξης κατάστασης επιδημίας./ibna