Β-Ε: Οι παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν θα επιστρέψουν σύντομα στη χώρα τους

Β-Ε: Οι παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν θα επιστρέψουν σύντομα στη χώρα τους

Το Υπουργείο Ασφάλειας στο Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε συγκρότησε πρόσφατα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που εργάστηκαν σε μια συμφωνία της οποίας η υπογραφή θα σήμαινε την επιστροφή παράνομων μεταναστών, με καταγωγή από το Πακιστάν, και οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στη Β-Ε, στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στη Β-Ε, το τελικό κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, για το οποίο υπάρχει και η γνωμοδότηση της πακιστανικής πλευράς, καθορίστηκε και διαβιβάστηκε για περαιτέρω διεργασίες, δηλαδή στο Υπουργικό Συμβούλιο και την Προεδρία της Β-Ε που θα πρέπει να πάρουν την τελική απόφαση.

Ένα μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων και σύμβουλος του διευθυντή της συνοριακής αστυνομίας της Β-Ε, Svevlad Hoffman, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες είχαν συμφωνηθεί και ότι τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα ήταν τώρα υπεύθυνα. Όταν η Β-Ε και το Πακιστάν επικυρώσουν τη συμφωνία, θα είναι η βάση που στην πράξη θα σημαίνει ότι όλοι οι Πακιστανοί που ήρθαν παράνομα στη Β-Ε, μέσω της διαδικασίας επανεισδοχής, θα επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους και το Πακιστάν θα είναι υποχρεωμένο να τους αποδεχθεί.

«Οι θέσεις της Β-Ε και του Πακιστάν ενώθηκαν σε σχέδιο συμφωνίας επανεισδοχής, το οποίο διαβιβάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και μετά από αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί από την Προεδρία της Β-Ε. Η άλλη πλευρά θα πρέπει να κάνει το ίδιο, και όταν οι πακιστανικές αρχές εγκρίνουν το έγγραφο, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την υπογραφή και την έναρξη ισχύος της πράξης. Αυτή τη στιγμή, είναι ακόμη πρόωρο να πούμε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία», δήλωσε ο Hoffman. Τόνισε ότι είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή να υπάρχει καλή θέληση να ξεκινήσουμε με αυτό και να κάνουμε ένα βήμα προς την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης .

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η Β-Ε θα προσπαθήσει να εναρμονίσει τέτοιες συμφωνίες με άλλες χώρες με υψηλό κίνδυνο μετανάστευσης, όπως το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές και άλλες», πρόσθεσε ο Hoffman. Όσον αφορά τη μεταχείριση των μεταναστών που διαμένουν στη Β-Ε χωρίς έγγραφα και για τους οποίους δεν είναι γνωστό ποιοι είναι, ο Hoffman λέει ότι υπάρχει και μια λύση για αυτό και ότι, όπως ανέφερε, είναι η λήψη βιομετρικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, η εισροή μεταναστών από το Πακιστάν θα μειωθεί επειδή θα ξέρουν τι να περιμένουν. Οι πληροφορίες, οι οποίες συζητήθηκαν στο κοινοβούλιο της Β-Ε στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι το πακιστανικό κοινοβούλιο εξέτασε τη δυνατότητα να βοηθήσει τους πολίτες τους που διαμένουν σε προσωρινά κέντρα υποδοχής στη Β-Ε./ibna