Pendarovski: Εξωφρενικό να συζητήσουμε αλλαγή Συντάγματος ή αλλαγή της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία

Pendarovski: Εξωφρενικό να συζητήσουμε αλλαγή Συντάγματος ή αλλαγή της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία

“Ως Πρόεδρος, μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει τίποτα γραπτώς ή να μου έχει διαβιβαστεί κάποια προφορική πληροφορία ότι κατά τις συναντήσεις του Osmani στη Σόφια διαβιβάστηκαν μια σειρά αιτημάτων, όπως έγραψαν τα ΜΜΕ”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Top Tema στην τηλεόραση Telma, επιβεβαίωσε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες συνεργάζεται εντατικά διμερώς με τη Σόφια για να ξεπεραστούν οι παρανοήσεις και χρησιμοποιούνται, όπως είπε, οι καλές υπηρεσίες της Γερμανίας ως προεδρεύουσας της ΕΕ, η οποία έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής και πραγματοποιώντας τις πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Μέχρι σήμερα, ούτε καν σε λεκτικό επίπεδο, δεν ζήτησε κανείς από τη βουλγαρική πλευρά να αλλάξει το Σύνταγμα μας. Όσον αφορά την ερμηνεία της διμερούς συμφωνίας, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος από τη Σόφια ζητά πολιτική δήλωση ή δήλωση που θα εξηγεί ορισμένα πράγματα από τη Συμφωνία του 2017. Υπάρχει μια δήλωση του Βούλγαρου Προέδρου Radev όπου ζητά ένα παράρτημα της εν λόγω συμφωνίας που υποτίθεται ότι δεν τηρείται, ή πρακτικά μια νέα συμφωνία», είπε ο Pendarovski.

Προσθέτει ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ότι σε αρκετές άλλες περιπτώσεις υπάρχουν προτάσεις από τη Σόφια για να γίνει μια πολιτική δήλωση ή μια δήλωση ότι και οι δύο πλευρές θα δεσμευτούν από μια επιτροπή που αποτελείται από ιστορικούς να εργαστούν πιο γρήγορα, αλλά, όπως τόνισε, δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για το έργο αυτό.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η επιτροπή μας που δημιουργήθηκε για τη Συμφωνία αποτελείται από ιστορικούς και από τις δύο πλευρές και λειτουργεί αρκετά σταθερά. Τον τελευταίο χρόνο, δεν λειτούργησε καθόλου λόγω του κορωνοϊού και λόγω των εκλογών μας που αναβλήθηκαν. Εκείνη την εποχή είχαν μια ευγενική συμφωνία για αυτό. Η επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργεί διαδικτυακά. Εκτός από αυτό το έτος που δεν υπήρξαν συναντήσεις, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η επιτροπή λειτούργησε με αρκετά καλό αποτέλεσμα. Και ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχει ιστορική επιτροπή αυτού του σχήματος, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, που τα τελευταία 100 χρόνια να λειτούργησε καλύτερα και γρηγορότερα από τη δική μας», δήλωσε ο Pendarovski για το έργο της Μικτής Επιτροπής Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για τα Ιστορικά Θέματα που σήμερα και αύριο στα Σκόπια θα έπρεπε πραγματοποιηθεί η 10η συνάντηση.

Όσον αφορά την πίεση από τη Βουλγαρία για αναθεώρηση της Συμφωνία του 2017, ο Pendarovski σημείωσε ότι, μπορούμε μόνο να προσφέρουμε την επιβεβαίωση με κάποια πολιτική δήλωση ότι εννοούμε πραγματικά ορισμένα σημεία της συμφωνίας, εάν το χρειάζονται ή για να πείσουν τα μέλη της ΕΕ, αλλά για τις παραμέτρους αυτής της Συμφωνίας, όχι για μια νέα συμφωνία.

«Δεν είναι απαραίτητο να συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή του Συντάγματος ή παραρτήματα και προσθήκες στη Συμφωνία, δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Pendarovski.

Διευκρινίζει ότι η δυσαρέσκεια στη Σόφια οφείλεται, όπως εκτιμά, στην εικαζόμενη παραμέληση από εμάς της Συμφωνίας του 2017 σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στη νομική έννοια αυτών των συμφωνιών, η μία είναι διμερής και η άλλη διεθνής συμφωνία, και οι δύο συμφωνίες με την πολιτική έννοια είναι εξίσου σημαντικές για εμάς, επειδή και οι δύο συμφωνίες ανοίγουν μεγάλες πόρτες στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Μπορούμε να υπογράψουμε μια δήλωση που θα επιβεβαιώνει τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Συμφωνία των Καλών Γειτόνων», δήλωσε κατηγορηματικά ο αρχηγός του κράτους.

Όσον αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο, σημείωσε ότι διεξάγονται εσωτερικές συνομιλίες στην ΕΕ για την εναρμόνιση του περιεχομένου της. “Και η διπλωματία μας”, είπε, “έμμεσα και διμερώς προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις απόψεις μας σχετικά με τις αμφιλεγόμενες παρατηρήσεις της Βουλγαρίας που επισυνάπτονται στην αιτιολογική έκθεση που έστειλε στην ΕΕ και στα κράτη μέλη, όπου αμφισβητούν την εθνογένεση, τον μακεδονικό λαό και τη μακεδονική γλώσσα πως είναι μια διαλεκτική μορφή της βουλγαρικής, και με την επίσημη τροποποίησή τους να το ονομάσουν πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Σ’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο η επίσημη γλώσσα χωρίς να αναφέρεται η μακεδονική που είναι και πάλι ανοησία, πρακτικά πράγματα, που δεν γίνεται να μπει σε διαπραγμάτευση επειδή η μακεδονική γλώσσα εδώ και καιρό είναι γλωσσικό γεγονός.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας επανέλαβε τη δήλωσή του στην οποία σημείωσε ότι είναι σταθερή κρατική θέση ότι εάν δεν εισέλθουμε ως Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά, δεν χρειαζόμαστε μια τέτοια ΕΕ./ibna