Ρουμανία: Νέα παράταση της κατάστασης επιφυλακής

Ρουμανία: Νέα παράταση της κατάστασης επιφυλακής

Η ρουμανική κυβέρνηση θα εγκρίνει κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, την παράταση της κατάστασης επιφυλακής κατά 30 ημέρες, αρχής γενομένης από την 15η Οκτωβρίου, μετά την απόφαση που έλαβε χθες, η Εθνική Επιτροπή για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων (CNSU).

Χθες, μετά τη συνεδρίαση της CNSU, ο Υπουργός Υγείας Nelu Τataru και ο ΥΦΥΠΕΣ Raed Arafat ανακοίνωσαν τους νέους περιορισμούς που θα επιβληθούν: υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους στις περιοχές με δείκτη μετάδοσης μεγαλύτερο του 3 τοις χιλίοις, απαγόρευση ιδιωτικών εορταστικών εκδηλώσεων και για γάμους και βαφτίσια, σταδιακή μείωση της δραστηριότητας των εστιατορίων, καφέ, θεάτρων και κινηματογράφων αναλόγως του δείκτη R έως και κλείσιμό τους στις περιοχές με δείκτη άνω του 3, υποχρεωτικό τεστ Covid μία φορά την εβδομάδα για το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων ή ΑΜΕΑ κ.α.

Στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού Ελεύθερη Ευρώπη παρουσιάστηκε κατάλογος 142 πόλεων και κωμοπόλεων με δείκτη R άνω του 3 με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας για την περίοδο 29/9 – 12/10.

To τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη Ρουμανία 4.016 νέα κρούσματα COVID-19, 900 περισσότερα από ό,τι χθες, μετά από 31.318 τεστ. Όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας, την τελευταία ημέρα 66 άνθρωποι προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 686 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση. Στα ειδικά νοσοκομεία νοσηλεύονται με COVID-19 9.439 ασθενείς.

Στο Βουκουρέστι, ο δείκτης μολύνσεων έφτασε το 2,82.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τις 164.477. Από την έναρξη της πανδημίας, 5.601 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με τον ιό έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία  2.740.624 τεστ./ibna