Μαυροβούνιο: Απαισιόδοξες οι προβλέψεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

Μαυροβούνιο: Απαισιόδοξες οι προβλέψεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οικονομία του Μαυροβουνίου θα πρέπει να αποδυναμωθεί κατά 12% φέτος. Είναι η μεγαλύτερη πτώση στην περιοχή και η δεύτερη στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία, όπου αναμένεται πτώση 12,1%.

Αυτή είναι μια παρόμοια εκτίμηση με την προηγούμενη εβδομάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αναμένει πτώση 12,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στο Μαυροβούνιο, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέτυχε σημαντικά τον Ιούνιο, όταν προέβλεπε μείωση μόνο 6,8%, αναφέρει η εφημερίδα Vijesti.

Το ΔΝΤ δεν δήλωσε την προσδοκία για αύξηση του δημόσιου χρέους στο Μαυροβούνιο, αλλά θα το ανακοινώσει σε μεταγενέστερη μελέτη, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι θα ανέλθει στο 93% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες του ΔΝΤ, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο θα παρουσιάσουν πτώση 7,5% το καθένα, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά 6,5%, η Βόρεια Μακεδονία 5,4%, ενώ η Σερβία θα έχει τη μικρότερη πτώση στην οικονομία της περιοχής κατά 2,5%.

Το επόμενο έτος, το ΔΝΤ αναμένει οικονομική ανάπτυξη 5,5 τοις εκατό και το 2025 του 3 τοις εκατό, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο αργή και ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψει στο επίπεδο του 2019, γράφει η Vijesti.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι το Μαυροβούνιο θα έχει αποπληθωρισμό φέτος, δηλαδή μείωση των τιμών κατανάλωσης κατά 0,4 τοις εκατό. Από τις γειτονικές χώρες, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα έχει αποπληθωρισμό 0,8 τοις εκατό, ενώ άλλες γειτονικές χώρες θα έχουν ήπιο πληθωρισμό – Βόρεια Μακεδονία ένα τοις εκατό, Αλβανία 1,2 τοις εκατό, Κοσσυφοπέδιο 1,5 τοις εκατό και Σερβία 1,6 τοις εκατό.

Το ΔΝΤ αναμένει επίσης ότι το Μαυροβούνιο θα έχει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 14,2% φέτος. Οι τρέχουσες συναλλαγές είναι το άθροισμα του εμπορικού ισοζυγίου (οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά τις εισαγωγές), τα καθαρά έσοδα από το εξωτερικό και οι καθαρές τρέχουσες μεταβιβάσεις.

Αυτό το έλλειμμα είναι μικρότερο από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το 2019 ανήλθε σε 15,2%, σε σύγκριση με 17% το 2018 και 16,1% το 2017.

Το Μαυροβούνιο σημείωσε σημαντική μείωση των εισαγωγών λόγω της μειωμένης κατανάλωσης στον τουρισμό καθώς και των μικρότερων επενδύσεων, ειδικά στο τμήμα των αυτοκινητοδρόμων.

Το ΑΕΠ του Μαυροβουνίου ήταν 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι, σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση, θα μειωθεί σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το τρέχον δημόσιο χρέος είναι περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι με μια τέτοια μείωση και πρόσθετα χρέη για την πληρωμή τρεχουσών δαπανών έως το τέλος του έτους, θα υπερβεί το 90% του ΑΕΠ.

Η ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα προβλέπει “τη βαθύτερη ύφεση εδώ και δεκαετίες” για το Μαυροβούνιο./ibna