Η Σλοβενία ​​εξέδωσε ομόλογο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για φέτος

Η Σλοβενία ​​εξέδωσε ομόλογο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για φέτος

Η Σλοβενία ​​εξέδωσε 30ετή ομόλογα αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Finance, σε έκθεση που αναφέρεται στα στοιχεία του Bloomberg. Ανεπίσημα, το επιτόκιο για τα ομόλογα ήταν ελαφρώς κάτω από 0,5%, ενώ η απόδοση ανέρχεται επίσης σε περίπου 0,5%.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές που αναφέρει το Bloomberg, το επιτόκιο για την έκδοση είναι 50 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο μεσαίας ανταλλαγής 30 ετών, που ανέρχεται σε -0,005%. Το Bloomberg λέει ότι αυτό θα σημαίνει καλύτερο αποτέλεσμα από ό τι είχε προγραμματιστεί, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία ανέθεσε το κράτος την έκδοση ανέμεναν 65 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση υπερέβη τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο ευθυγράμμισε σε γενικές γραμμές τις προβλέψεις του για τη σλοβενική οικονομία με τις προβλέψεις άλλων οργανισμών, η συρρίκνωση θα είναι 6,7%.

Το ΔΝΤ προέβλεπε την άνοιξη ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8%.

Το επόμενο έτος, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,2%, κοντά στην προηγούμενη πρόβλεψή του, σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική, η οποία κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Σλοβενία ​​θα ξεπεράσει σημαντικά την ευρωζώνη στο σύνολό της, η οποία αναμένεται να σημειώσει συρρίκνωση 8,3% φέτος προτού επιστρέψει στην ανάπτυξη με 5,2% το 2021.

Η έκθεση δείχνει επίσης τον πληθωρισμό της Σλοβενίας, που αναμένεται να είναι 0,5% φέτος, επιταχυνόμενος σε 1,8% το 2021. Το δε ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ξεπεράσει το 8% φέτος προτού αναρριχηθεί στο 6%.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται στο 8,8% του ΑΕΠ φέτος, το οποίο είναι πιο αισιόδοξο από την εκτίμηση της κυβέρνησης στο 9,3%. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας έχει υπολογίσει το έλλειμμα στο 5,6% του ΑΕΠ το 2021.

Ο εθνικός προϋπολογισμός δεν αναμένεται να επιστρέψει στο ελάχιστο πλεόνασμα πριν από το 2024./ibna