Τουρκία: Επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis. Δεν τήρησε τις υποσχέσεις της η Ελλάδα, δήλωσε ο Erdogan

Τουρκία: Επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis. Δεν τήρησε τις υποσχέσεις της η Ελλάδα, δήλωσε ο Erdogan

«Το Oruc Reis επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Νωρίτερα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donez δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης ότι «το Oruc Reis έφθασε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου θα διεξαγάγει τις δραστηριότητές του. Άρχισε χθες τις δοκιμές και σήμερα αρχίζουμε να λαμβάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις».

Το πλοίο σεισμογραφικών ερευνών της Τουρκίας Oruc Reis έφθασε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά από έναν σχεδόν μήνα που παρέμεινε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και απέπλευσε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Η εκ νέου έξοδος του σεισμογραφικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να δηλώνει ότι «πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis θα ξαναρχίσει ο διάλογος». Σύμφωνα με τον ίδιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ η απόφαση της Τουρκίας να εκκινήσει νέες σεισμογραφικές έρευνες με το Oruc Reis. Οι ΗΠΑ επέκριναν την Τουρκία ότι υποθάλπει μονομερώς τις εντάσεις και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα./ibna