Μαυροβούνιο: Δε θα απαρτίζεται αποκλειστικά από ειδικούς η Κυβέρνηση σύμφωνα με τον Krivokapić

Μαυροβούνιο: Δε θα απαρτίζεται αποκλειστικά από ειδικούς η Κυβέρνηση σύμφωνα με τον Krivokapić

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός που ανέλαβε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić επεσήμανε ότι εργάζονταν για την αναβίωση του κράτους, στο οποίο η συμμετοχή όλων ήταν απαραίτητη, προκειμένου το Μαυροβούνιο να καταστεί επιτέλους ένα υποδειγματικό κράτος στην περιοχή και ευρύτερα.

«Αυτή τη στιγμή, μας ενδιαφέρει η εργασία, η τάξη και η ευθύνη. Θα βρούμε έναν τρόπο να ενεργοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό την εργασία στη δημόσια διοίκηση, και όποιος δεν είναι πρόθυμος να κάνει τη δουλειά του θα πρέπει να υποστεί τις αντίστοιχες συνέπειες», δήλωσε ο Krivokapić.

Ο Krivokapić ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί έως τις 10 ή τις 11 Νοεμβρίου.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο και πρέπει να στήσουμε τη νέα κυβέρνηση έως τις 10 ή τις 11, προκειμένου να αρχίσει να διαχειρίζεται τα πολυάριθμα ζητήματα που έχουν ανακύψει», προσέθεσε ο Krivokapić.

Επανέλαβε ότι πρόκειται να διοριστούν εμπειρογνώμονες σε βασικές θέσεις στην κυβέρνηση, καθώς και μεμονωμένοι πολιτικοί.

«Είναι αδύνατο να συγκροτηθεί η κυβέρνηση αποκλειστικά από εμπειρογνώμονες, ωστόσο οι πολιτικοί που θα απαρτίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να δείξουν εμπειρογνωμοσύνη στα τμήματα που διευθύνουν», δήλωσε ο Krivokapić.

Απέφυγε να αποκαλύψει ποιος θα τοποθετηθεί επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, αν και επεσήμανε ότι η θέση πρέπει να καλυφθεί από έναν επαγγελματία.

«Ήρθε η ώρα ο τομέας αυτός να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ασφάλεια του Μαυροβουνίου και των πολιτών του, να συμπεριλάβει έναν ικανό επαγγελματία που δεν σκέφτεται κομματικά και δεν εξυπηρετεί έναν άνθρωπο», υποστήριξε ο Krivokapić.

Παράλληλα, σύμφωνα με φημολογίες, άνθρωποι κοντά στον Krivokapić και τη Μητρόπολη Μαυροβούνιο και Παραθαλασσίας ασκούν πίεση στον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό να ιδρύσει το κόμμα του το συντομότερο δυνατό. Αρκετές πηγές γύρω από τις διοικητικές δομές της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας επιβεβαίωσαν στην καθημερινή εφημερίδα Dnevne Novine ότι κάτι τέτοιο είναι θέμα χρόνου.

Σύμφωνα με όσα φημολογούνται, η πολιτική οργάνωση θα ονομάζεται Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και θα χαίρει στενών δεσμών με τη Μητρόπολη, βαδίζοντας στα βήματα πολλών άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων που διατηρούν ισχυρές σχέσεις με τις Εκκλησίες στις χώρες τους. Το βασικό πολιτικό κίνητρο του Krivokapić έγκειται στην επιθυμία του να εγκαταλείψει το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF), καθώς οι απόψεις τους αποκλίνουν σε πολλά θέματα.

Ωστόσο, ο Krivokapić πρέπει πρώτα να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

«Η βασική προτεραιότητα του κ. Krivokapić είναι ο σχηματισμός μιας νέας, λειτουργικής κυβέρνησης. Δεν θα είναι εύκολο έχοντας κατά νου τον αριθμό των ψηφοφόρων και τις διαφορετικές αρχές του προγράμματος», ανέφερε στην Dnevne Novine μια πηγή κοντά στον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Σε περίπτωση που αποφασίσει να μην ιδρύσει το κόμμα του, κάτι που φαντάζει απίθανο, ο Krivokapić θα είναι ένας από τους λίγους ευρωπαίους πρωθυπουργούς που δεν θα διοικούν το δικό τους κόμμα.

Είναι γνωστό ότι ο συνασπισμός «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» δεν υπάρχει ως ενωμένο μέτωπο στο Κοινοβούλιο. Το Κίνημα για Αλλαγή στράφηκε ξαφνικά προς τη φιλο-μαυροβουνιακή και φιλοδυτική πολιτική, και αποστασιοποιήθηκε από το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF). Τώρα, το Κίνημα για Αλλαγή έχει τη δική της συνέλευση, που αποτελείται από πέντε βουλευτές. Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP) δημιούργησε επίσης τη δική του συνέλευση.

Από την άλλη πλευρά, έχει συσταθεί η συνέλευση του DF, απαρτιζόμενη από τα κόμματα NSD, DNP, PCG, RP και UCG, και θα αποτελεί την πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο μετά το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι προφανές ότι ο Krivokapić δεν έχει ούτε έναν «δικό του» βουλευτή. /ibna