Η Σλοβενία ​​προσανατολίζεται να χαρακτηρίσει την Huawei “προμηθευτή υψηλού κινδύνου”

Η Σλοβενία ​​προσανατολίζεται να χαρακτηρίσει την Huawei “προμηθευτή υψηλού κινδύνου”

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η σλοβενική κυβέρνηση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την Huawei προμηθευτή υψηλού κινδύνου τις επόμενες εβδομάδες. Ένα έγγραφο που ελήφθη από τα μέσα ενημέρωσης δείχνει ότι η πρωτοβουλία για αυτό είχε προέλθει από το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και ότι το θέμα ήταν ακόμη υπό συζήτηση.

Το επιχειρηματικό συμβούλιο Σλοβενίας-Κίνας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (GZS) εξέφρασε ανησυχία σε δημόσια επιστολή σχετικά με τα φερόμενα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με την Huawei.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Σλοβενία ​​ανέφεραν ότι στην επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό Janez Janša και στο υπουργικό συμβούλιο, το Συμβούλιο αναφέρει ότι ένα ανοιχτό, σταθερό, προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον που παρέχει ίσες ευκαιρίες είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία της οικονομίας, ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο μετά την πανδημία ανάκαμψη.

Η ηγεσία του Συμβουλίου, υπό την προεδρία της Žiga Vavpotič από τις εταιρείες Outfit7 και Globaldreamvision, εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι ένα τέτοιο κυβερνητικό διάταγμα θα αποτελούσε σημαντικό προηγούμενο.

Υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ταμπέλα θα έβλαπτε τη φήμη οποιασδήποτε εταιρείας και “θα αποτελούσε παράνομη διάκριση μιας εταιρείας βάσει υποκειμενικών κριτηρίων που δεν μπορούν να μετρηθούν”, το Συμβούλιο προειδοποίησε ότι μια τέτοια κυβερνητική κίνηση θα υπονόμευε έντονα την εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών στο επιχειρηματικό σύστημα της Σλοβενίας.

Οι εταιρείες, τόσο Σλοβενικές όσο και ξένες, χρειάζονται ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, οπότε τέτοιες ξαφνικές και απρόβλεπτες κυβερνητικές αποφάσεις είναι εξαιρετικά επιβλαβείς, δήλωσε το Συμβούλιο.

Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο ζημίας για τις εταιρείες της Σλοβενίας, εάν η Κίνα αποφάσιζε να ανταποδώσει, και τη ζημία που θα μπορούσε να προκληθεί στις διμερείς σχέσεις με την Κίνα, τις οποίες χτίζουν και οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνα έχει στρατηγικά σημαντικές επενδύσεις στη Σλοβενία, δήλωσε το συμβούλιο, επισημαίνοντας τον κατασκευαστή οικιακών συσκευών Gorenje, που ανήκει στην Hisense, ενώ οι σλοβενικές εταιρείες έχουν σημαντικές επενδύσεις στην Κίνα.

Το Συμβούλιο τόνισε ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων θα πρέπει να συνεχιστούν και ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι συνεργασίας ακόμα και όταν “όταν δεν συμφωνούμε (πολιτικά)”.

Κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση βασισμένη στην ίση μεταχείριση όλων των επιχειρηματικών οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στη Σλοβενία ​​και λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά συμφέροντα της Σλοβενίας στην Κίνα.

Εκτός από τον Vavpotič, ο κατάλογος των υπογραφόντων περιλαμβάνει τους αναπληρωτές προέδρους του Συμβουλίου Franjo Bobinac, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Gorenje και τον Jure Tomc, του οποίου η εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ προσφέρει βοήθεια σε εταιρείες που εισέρχονται στις αγορές της ΝΑ Ασίας, ο Gašper Cotman από την Huawei Technologies, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Cosylab, Mark Pleško, η Saša Saje Wang από την KF Finance και η Daniela Voljč από τη Σχολή Οικονομικών και Επιχειρήσεων της Λιουμπλιάνα./ibna