Κύπρος: Αποχή από τα καθήκοντα του ανακοίνωσε ο Συλλούρης, μετά το βίντεο του Al-Jazeera

Κύπρος: Αποχή από τα καθήκοντα του ανακοίνωσε ο Συλλούρης, μετά το βίντεο του Al-Jazeera

Την αποχή από τα καθήκοντα του από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από το δίκτυο Al-Jazeera αναφορικά με την διαχείριση των «χρυσών» διαβατηρίων, αφού σ αυτό εμφανίζεται και ο Πρόεδρος της Βουλής.

Την απόφαση του δημοσιοποίησε ο Δημήτρης Συλλούρης με ανακοίνωση η οποία αναφέρει:

«Κατάρχας θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει.

Απολογούμαι που επέτρεψα σε κάποιους, έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας, να πλήξουν το πρόσωπο μου και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα θέλω να ανακοινώσω, ότι από την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω.

Καλώ επίσης όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και είμαι στη διάθεση των Αρχών για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί σχετικά με τις έρευνες».

Την παραίτηση του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, μετά τα όσα προκύπτουν από το βίντεο του «Al Jazeera» ζητούν ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών.

Στο μεταξύ, το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ, συνεδριάζει το απόγευμα με μοναδικό θέμα στην ατζέντα, τα ζητήματα που απορρέουν από το ρεπορτάζ του Al Jazeera σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια.

Σε βάθος διερεύνηση για την επιβεβαίωση του περιεχομένου του βίντεο από το ρεπορτάζ του Αl Jazeera, απαιτεί η ΕΔΕΚ, και εάν και εφόσον προκύψουν οι όποιες ευθύνες των εμπλεκομένων, τότε αυτοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε προσωπικό και σε πολιτειακό επίπεδο. Ουδείς υπεράνω του νόμου αναφέρει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Παράταξη

Την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους για λόγους ηθικής, δεοντολογίας, πολιτικής ευθιξίας και για την αποκατάσταση των ήδη καταρρακωμένων θεσμών εξέφρασε η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων με ανακοίνωσή της.

Στο βίντεο του σκανδάλου, διάρκειας 57 λεπτών, εμφανίζονται ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης και άλλοι δύο εργαζόμενοι στον Όμιλο Giovani, καθώς και ο γνωστός δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης, να συνομιλούν εν αγνοία τους με «εκπροσώπους επενδυτών», οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι δημοσιογράφοι που τους παγίδευσαν με κρυφές κάμερες.

«Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι μας πήγαν στην Κύπρο για να εκπροσωπήσουν έναν φανταστικό πελάτη ο οποίος έφυγε από την Κίνα και ο οποίος καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση για υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος», αναφέρει το ρεπορτάζ του Al Jazeera. Σε συγκεκριμένο απόσπασμα, το βίντεο εμφανίζει τον πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει «Μην το πείτε αυτό σε κανένα» και σε ένα άλλο «Πρέπει να προστατέψω και το όνομά μου», με τους δημοσιογράφους που κάνουν το ρεπορτάζ να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «κρυβόμαστε για να αποκαλύψουμε πώς ένας εγκληματίας μπορεί να αποκτήσει ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Το όλο σκηνικό εκτυλίχθηκε στο σπίτι του Τζιοβάνη στην επαρχία Αμμοχώστου, στο οποίο προσκλήθηκε και συμμετείχε και ο πρόεδρος της Βουλής, σε γεύμα γνωριμίας με τους «μεσολαβητές» του επενδυτή.

Ο Al Jazeera διασύρει με το βίντεο του την Κύπρο, μιλώντας για υψηλόβαθμους Κύπριους αξιωματούχους, πολιτικούς, δικηγόρους και ντιβέλοπερ, που εμπλέκονται σε ένα σύστημα που επιτρέπει στους εγκληματίες να αγοράσουν ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο χρησιμοποιώντας την κυπριακή ιθαγένεια μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος./ibna