Κινδυνεύει η Βουλγαρία να απομονωθεί στην ΕΕ για το βέτο στη Βόρεια Μακεδονία;

Κινδυνεύει η Βουλγαρία να απομονωθεί στην ΕΕ για το βέτο στη Βόρεια Μακεδονία;

Ένα πιθανό βέτο από τη Σόφια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία θα ήταν παράλογο, καθώς είναι αντίθετο με την επίσημα δηλωμένη πολιτική της Βουλγαρίας για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, αξιολόγηση από τη βουλγαρική κοινότητα εμπειρογνωμόνων, και ένα μήνυμα από το Κοινοβούλιο ότι οι νομοθέτες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των παρανοήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βούλγαρος πολιτικός αναλυτής Ivan Krastev δήλωσε στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης χθες ότι δεν περίμενε από τη Βουλγαρία να εμποδίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ, καθώς η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικά σημαντική για τη Βουλγαρία και έτσι η Σόφια κινδυνεύει να βρεθεί απόλυτη απομονωμένη στην ΕΕ

«Εκτός αυτού, το πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας, έχει καταστεί προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες. Υπό αυτήν την έννοια, το βουλγαρικό βέτο θα ήταν παράλογο. Θα φανεί απλά αστείο. Μέχρι χθες, αγωνιστήκαμε για το άνοιγμα της ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία, σήμερα θέλουμε να τους σταματήσουμε. Όχι ότι δεν συμβαίνουν παράλογα πράγματα, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ούτε η Κυβέρνηση ούτε ο Πρόεδρος θα επέτρεπαν στη Βουλγαρία να βρεθεί σε κατάσταση απόλυτης απομόνωσης εντός της ΕΕ, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Krastev σε συνέντευξή του στη βουλγαρική εφημερίδα Dnevnik.

Όσον αφορά την ανοιχτή επιστολή περίπου τριάντα Βουλγάρων διανοουμένων, ιστορικών, επιστημόνων και δημόσιων προσώπων κατά του επεξηγηματικού μνημονίου που έστειλε η Σόφια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη, στην οποία οι σοβαρές καταγγελίες που διατυπώθηκαν και οι κόκκινες γραμμές στο δρόμο των Σκοπίων προς την ΕΕ, ο Krastev εκτιμά ότι είναι σημαντική, διότι μεταξύ των υπογραφόντων του είναι μερικοί από τους πιο έγκυρους Βουλγάρους ιστορικούς.

«Δεν είμαι ιστορικός, αλλά πιστεύω ότι η επιστολή είναι σημαντική, διότι μεταξύ των υπογραφόντων υπάρχουν μερικά από τα πιο έγκυρα ονόματα στην ιστορική μας επιστήμη, καθώς δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ιστορικές διαφορές δεν είναι και δεν πρέπει να είναι διαφορές μεταξύ χωρών, είναι διαφορές μεταξύ ιστορικών. . Και επειδή η Ευρώπη δεν μπορεί να μας καταλάβει εάν η θέση μας είναι ότι όλα τα έθνη στην Ευρώπη είναι «φυσικά» και μόνο το «Μακεδονικό» είναι τεχνητό και ότι μόνο οι Μακεδόνες στην Ευρώπη δεν γνωρίζουν ποια γλώσσα μιλούν» επισημαίνει ο εξέχων Βούλγαρος αναλυτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας δεν σημαίνει ότι η Βουλγαρία αποδέχεται τις θέσεις των Σκοπίων. «Οι Βρυξέλλες απλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανάγκη για σοβαρές ιστορικές επιστήμες», δήλωσε ο αναλυτής Krastev.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, Ναύαρχος Plamen Manushev, και πάλι δείχνει την εμπιστοσύνη των Πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Boyko Borissov και Zoran Zaev, ότι θα βρεθεί λύση στις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών τις επόμενες ημέρες κι ότι τα κοινοβούλια των δύο χωρών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης.

«Η διαδικασία είναι εξαιρετικά εντατική και ελπίζω ότι αυτά τα πράγματα θα συμβούν τις επόμενες μέρες. Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev και ο Πρωθυπουργός μας είναι πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί μια τέτοια λύση. Η Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva εξέφρασε τη θέση της Βουλγαρίας ενώπιον του Υπουργού Εξωτερικών τους. Ελπίζω ακράδαντα ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτήν τη διαμάχη και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία», δήλωσε ο Manushev, σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο BGNES.

Ο ναύαρχος Manushev εξέφρασε επίσης έκπληξη για τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Zaev, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα αιτήματα της Βουλγαρίας ήταν εχθρικά και μη ευρωπαϊκά και όχι στο πνεύμα καλής γειτονίας. Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρεται στο βουλγαρικό επεξηγηματικό μνημόνιο, το οποίο απαριθμεί τις βουλγαρικές απαιτήσεις και τις κόκκινες γραμμές, το οποίο, όπως λέει, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση και από τις δύο πλευρές.

Συμφωνεί επίσης με τον Πρωθυπουργός Boyko Borissov που είπε στον υπουργό Osmani ότι είμαστε υποχρεωμένοι στην επιλογή να βρούμε συμβιβαστική λύση και να επιλύσουμε τα επίμαχα ζητήματα.

Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι κατά την επίσκεψή την περασμένη Κυριακή στη Σόφια του Υπουργού Εξωτερικών Bujar Osmani κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την υπουργό Ekaterina Zaharieva, του παρουσιάστηκαν προτάσεις, οι οποίες όπως ανέφερε ότι δεν ήταν ούτε γειτονικές ούτε ευρωπαϊκές.

«Και αν αυτό ισχύει, πρέπει να προετοιμάσουμε τον μακεδονικό λαό μας ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που περιμένουμε τον Δεκέμβριο ενδέχεται να μην ξεκινήσει. Πιστεύω όμως ότι αυτή δεν είναι η θέση του πρωθυπουργού Borissov, του φίλου και του αδελφού μου, πιστεύω ότι ούτε αυτή είναι η θέση του βουλγαρικού λαού. Θα κάνουμε τα πάντα τις επόμενες μέρες για να βρούμε μια λύση», είπε ο Zaev.

Να τονιστεί ότι μετά από διακοπή σχεδόν ενός έτους, μια νέα συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για τα Ιστορικά θέματα έχει προγραμματιστεί για το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής στα Σκόπια.

Από τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στη Σόφια, Osmani και Zaharieva εξέφρασαν την προσδοκία ότι η Επιτροπή θα επιταχύνει το έργο της και ότι θα είναι σε θέση να αποδώσει αποτελέσματα πριν από τις 10 Νοεμβρίου, όταν και πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σόφια η σύνοδος κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου, υπό την προεδρία των δύο χωρών. Επίσκεψη Osmani στη Σόφια, ανακοινώθηκε ως πρόδρομος της συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Zaev και Borissov για το οποίο δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, αλλά θα πρέπει να συμβεί πριν από τις 10 Νοεμβρίου./ibna