Μαυροβούνιο: Η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής παραμένει προτεραιότητα

Μαυροβούνιο: Η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής παραμένει προτεραιότητα

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Aleksa Bečić συναντήθηκε με τον H.E. Ridi Kurtezi, Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αλβανίας στο Μαυροβούνιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε με τον Πρέσβη Kurtezi για τις διμερείς σχέσεις, καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο γειτονικών και φιλικών χωρών. Ο Πρόεδρος Bečić είπε ότι το Μαυροβούνιο παρέμεινε αφοσιωμένο στην πορεία της εξωτερικής πολιτικής του και ότι θα ενίσχυε την ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή πορεία του.

Μεταφέροντας χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της χώρας, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον Πρωθυπουργό, ο Πρέσβης Kurtezi ευχαρίστησε το Μαυροβούνιο για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που δόθηκε αφού η χώρα του επλήγη από σεισμό πέρυσι. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το Μαυροβούνιο και η Αλβανία θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. “Οι σχέσεις μεταξύ Μαυροβουνίου και Αλβανίας είναι τόσο καλές που μπορούμε να τις θεωρήσουμε αδελφικές και θα ενισχύσουμε και θα βελτιώσουμε τη φιλία μας την προσεχή περίοδο”, κατέληξε ο Kurtezi.

«Η συνάντηση, μεταξύ άλλων, ήταν μια ευκαιρία για τους συνομιλητές να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, εκτιμώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμεινε αφοσιωμένη στην πολιτική μας για την περιοχή και τη διεύρυνση», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο Πρόεδρος Bečić επεσήμανε την ετοιμότητα του Μαυροβουνίου να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και να μοιραστεί τις εμπειρίες της από τη διαπραγματευτική διαδικασία της ΕΕ.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι υπήρχε σημαντικό περιθώριο βελτίωσης των διμερών σχέσεων, στις οποίες τα δύο κοινοβούλια μπορούν να συμβάλουν μέσω της δημιουργίας ομάδων φιλίας. Ο Πρόεδρος Bečić ενημέρωσε τον Πρέσβη για τις βασικές προτεραιότητες του νέου Κοινοβουλίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη των εκπροσώπων της Αλβανικής εθνικής μειονότητας κατά την εκλογή του Προέδρου του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου./ibna