Κροατία: Απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού από 22χρονο κοντά στα γραφεία της Κυβέρνησης

Κροατία: Απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού από 22χρονο κοντά στα γραφεία της Κυβέρνησης

Ο 22χρονος Danijel Bezuk αναγνωρίστηκε ως ο δράστης που πυροβόλησε έναν αστυνομικό στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στο Ζάγκρεμπ σήμερα το πρωί. Μετά την επίθεση, προέβη σε αυτοκτονία στην περιοχή Jabukovac.

Τα Κροατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στο κέντρο του Ζάγκρεμπ, κοντά στις κυβερνητικές εγκαταστάσεις σήμερα το πρωί. Δέχθηκε τέσσερεις σφαίρες και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Vinogradska. Ο δράστης τράπηκε σε φυγή ενώ, περίπου στις 9 το πρωί, η αστυνομία ανέφερε ότι βρέθηκε η σωρός του μετά από επιτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας.

Η αστυνομία εξέδωσε κάποιες αρχικές πληροφορίες σχετικά με το θύτη περίπου στις 11 π.μ.

“Ο φερόμενος ως δράστης για την απόπειρα δολοφονίας ενός 31χρονου αστυνομικού στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, ο οποίος επίσης αυτοκτόνησε στην περιοχή Jabukovac είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής, ένας 22χρονος Κροάτης πολίτης. Ο θύτης δεν ήταν προηγουμένως γνωστός στις αστυνομικές αρχές”.

Ο ύποπτος ήταν ένας νεαρός άνδρας από την Kutina, που προερχόταν από οικογένεια βετεράνων. Αμέσως μετά την επίθεση, ο Bezuk άφησε ένα μήνυμα στο Facebook.

“Υπήρξαν πολλές απάτες και απερίσκεπτη καταπάτηση των ανθρώπινων αξιών χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης”, αναφέρει το μήνυμα στο προφίλ του στο Facebook γραμμένο στα κροατικά.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές, ο Bezuk προμηθεύτηκε το όπλο τύπου Καλάσνικοφ από τον πατέρα του, και ταξίδεψε στο Ζάγκρεμπ. Περίπου στις 8 π.μ., έφτασε στην πλατεία και άνοιξε πυρά στα κτίρια και στον αστυνομικό.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanovic δήλωσε ότι ήταν επιεικώς απαράδεκτο πόσο εύκολα προσβάσιμη ήταν η πλατεία, εγκαλώντας για υψηλότερη ασφάλεια, όπως μεταδίδει το Ν1.

“Τα πλέον υψηλόβαθαμα κρατικά ιδρύματα στεγάζονται εκεί. Δεν πρέπει να είναι τουριστικό αξιοθέατο. Αυτά τα ιδρύματα πρέπει να προστατεύονται καταλλήλως”, δήλωσε ο Milanovic. Κάλεσε την κυβέρνηση να προστατεύσει την πλατεία του Αγίου Μάρκου με πιο κατάλληλο τρόπο, προσθέτοντας ότι “ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν τα περιστατικά (όπως αυτό) είναι η δια ζώσης πρόληψή τους”.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν πρότεινε η πλατεία να καταστεί προσβάσιμη μόνο σε άτομα που εργάζονται και διαμένουν εκεί, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι το ζήτημα πρέπει να προσεγγιστεί από επαγγελματίες και ότι ήταν επίσης θέμα κοινής λογικής.

Ο πρωθυπουργός Andrej Plenkovic δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες και τα κίνητρα πίσω από την απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού που εργάζεται στη φύλαξη των γραφείων της Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας θα επανεκτιμηθούν και ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έφερε ευθύνη.

“Πρόκειται προφανώς για ένα περιστατικό για το οποίο δεν διαθέτουμε επαρκείς πληροφορίες που θα επέτρεπαν μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση. Η αστυνομία και οι εισαγγελείς θα εξετάσουν εάν ο ύποπτος δρούσε μεμονωμένα. Κρίνοντας από τα αποδεικτικά στοιχεία μέχρι τώρα, θα έλεγα ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσω περεταίρω”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι δεν πιστεύει πως ο Υπουργός Εσωτερικό Εσωτερικών Davor Božinović έφερε ευθύνη.

“Δεν υπάρχει καμία ευθύνη εκ μέρους του. Απ’ ό,τι βλέπω, τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αρχίσει να εγείρουν ερωτήματα … Όχι. Αυτή είναι μια πολύ σαφής απάντηση, τώρα και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια”, δήλωσε ο Plenkovic. /ibna