Κύπρος: Tatar και Akinci θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο

Κύπρος: Tatar και Akinci θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο

Ο νυν “Πρόεδρος” Mustafa Akinci και ο νυν “Πρωθυπουργός” Ersin Tatar θα βρεθούν στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης, καθώς το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της Κυριακής 11 Οκτωβρίου τους ανέδειξε στις δυο πρώτες θέσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο νυν “Πρωθυπουργός” Ersin Tatar έλαβε μεταξύ 11 υποψηφίων, ποσοστό 32,35%, ενώ ο νυν “Πρόεδρος” Mustafa Akinci έλαβε 29,84%, περνώντας στο δεύτερο γύρο όπου και θα αναδειχθεί ο νικητής και νέος Πρόεδρος.

Το κλειδί πλέον για την αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής βρίσκεται στον Tufan Erhuman. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), με ποσοστό κοντά στο 22% είναι αυτός ο οποίος θα γείρει και την πλάστιγγα στην τελική αναμέτρηση και όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, το κόμμα του θα αποφασίσει σήμερα για το τι θα πράξει στο β’ γύρο των εκλογών. Ουσιαστικά εκ του αποτελέσματος θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υποστήριξη του ΡΤΚ προς τον Mustafa Akinci, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνεται από Τουρκοκύπριους αναλυτές πώς ακόμα και εάν δεν ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση από πλευράς του ΡΤΚ, οι οπαδοί του αναμένεται ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Akinci έναντι του Ersin Tatar.

Στην πρώτη του δήλωση και αφού είχε ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα ως προς τους υποψήφιους του β’ γύρου Tufan Erhuman, ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε ο λαός να διχαστεί μια τέτοια περίοδο», μια δήλωση η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως τροχιοδεικτική των προθέσεων του.

Σημειώνοντας ότι η κεντρική επιτροπή του ΡΤΚ  θα αξιολογήσει σήμερα τα αποτελέσματα, ο Erhuman δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα, είναι φανερό ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο. Ο «Τουρκοκυπριακός λαός», όπως είπε, «έδειξε την πολιτική του βούληση. Την σεβόμαστε. Το ΡΤΚ γνωρίζει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι μια δύσκολη περίοδος. Υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν θα επιτρέψουμε να διχασθεί, να κομματιαστεί ο λαός»./ibna