Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την επιχείρηση EUFOR Althea

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την επιχείρηση EUFOR Althea

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες της Β-Ε να αποφύγουν προκλητικές και διχαστικές ρητορίες κατά την εκλογική περίοδο και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των 14 βασικών προτεραιοτήτων που προσδιορίζονται στη Γνώμη της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ, όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο το 2019 και σύμφωνα με τα συμφέροντα όλων των πολιτών να προχωρήσουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα.

Το Συμβούλιο, σε δήλωση του, επαναλαμβάνει τη σαφή δέσμευσή του για την προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως ενιαίας, ενωμένης και κυρίαρχης χώρας. Με τις τοπικές εκλογές να είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη χώρα στις 15 Νοεμβρίου 2020, το Συμβούλιο χαιρετίζει το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2008, οι τοπικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν και στην πόλη του Μόσταρ στις 20 Δεκεμβρίου 2020.

«Το Συμβούλιο χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη παρουσία της Επιχείρησης Althea, η οποία στη συνέχεια των Στρατηγικών Ανασκοπήσεων 2017 και 2019 έχει επικεντρωθεί εκ νέου στην κεντρική της εντολή, διατηρώντας ταυτόχρονα τη συλλογική εκπαίδευση ως έργο της Επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ως μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει την εκτελεστική εντολή της επιχείρησης για να στηρίξει τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τη διατήρηση του ασφαλούς περιβάλλοντος, υπό την ανανεωμένη άδεια του ΟΗΕ», αναφέρεται στη δήλωση.

Το Συμβούλιο σημειώνει τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία COVID-19 και επαινεί την Επιχείρηση για το ότι παραμένει πλήρως επιχειρησιακή και συνεχίζει να υποστηρίζει τη χώρα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

«Το Συμβούλιο προσβλέπει στην παρουσίαση της επόμενης στρατηγικής επισκόπησης έως τα μέσα του 2021 ως βάση για συζήτηση σχετικά με τα μελλοντικά καθήκοντα της EUFOR και την πορεία της επιχείρησης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την ανάγκη υποστήριξης της προόδου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη διαδικασία ένταξή της στην ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας επί τόπου», αναφέρει η δήλωση. Προστίθεται ότι το Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία του συνεχιζόμενου συντονισμού της EUFOR Althea με άλλους διεθνείς παράγοντες επί τόπου.

Συμπερασματικά, η ΕΕ συνεχίζει να παροτρύνει τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, να διατηρήσουν τις προσπάθειές τους για την περαιτέρω καταστροφή πλεονασμάτων πυρομαχικών, όπλων και εκρηκτικών, καθώς και για την αποναρκοθέτηση./ibna