Βόρεια Μακεδονία: Εάν η ΕΕ επιτρέψει στη Μακεδονική γλώσσα να αποτελέσει εμπόδιο, τότε δεν αξίζει να ονομάζεται Ευρωπαϊκή

Βόρεια Μακεδονία: Εάν η ΕΕ επιτρέψει στη Μακεδονική γλώσσα να αποτελέσει εμπόδιο, τότε δεν αξίζει να ονομάζεται Ευρωπαϊκή

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέψει στη Μακεδονική γλώσσα να αποτελέσει εμπόδιο κατά κάποιο τρόπο, τότε δεν θα αξίζει το όνομά της ως “Ευρωπαϊκή”, δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nikola Dimitrov από το Prilep , όπου ηγήθηκε της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με την ευκαιρία της 11ης Οκτωβρίου της Εθνική Ημέρα Εξέγερσης

«Δεν είναι ευρωπαϊκό η μακεδονική γλώσσα να γίνει εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μέλλον και την ένταξή μας. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει με κάποιον τρόπο ώστε η μακεδονική γλώσσα να αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξή μας, τότε δεν θα αξίζει στο όνομά της το επίθετο “ευρωπαϊκη” και δεν ξέρω αν μπορούμε να πιστέψουμε σε μια τέτοια Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν υπάρχει φιλία χωρίς αμοιβαίο σεβασμό. Όποιος θέλει να δει τον μακεδονικό λαό κοντά και φιλικό, πρέπει να μας αποδεχτεί στο ποιοι είμαστε και τι είδους γλώσσα μιλάμε, είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε μακεδονικά», δήλωσε ο Dimitrov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καμία χώρα στον κόσμο, ούτε γειτονική, ούτε απομακρυσμένη, ούτε διεθνής οργάνωση, δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στο δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση.

«Τα ζητήματα θα επιλυθούν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές. Στην εποχή του 21ου αιώνα, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης όλων των λαών, συμπεριλαμβανομένου του μακεδονικού λαού, είναι αδιαμφισβήτητο. Η διαδικασία που ξεκινήσαμε με τη Βουλγαρία όσον αφορά στο να μιλάμε για τις αφηγήσεις του κοινού παρελθόντος που μας συνδέουν, πρέπει να έχει μια αποδοχή της πραγματικότητας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία, μπορούμε να παρουσιάσουμε το παρόν, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Θέλει σοφία και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Dimitrov.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιοι ήταν οι φασίστες κατακτητές, ο Dimitrov είπε ότι είναι λάθος να συνδέσουμε ένα κακό με ένα ολόκληρο έθνος.

«Είναι πολύ κακό αν συνδέσουμε το κακό με ένα έθνος. Σε κάθε έθνος, μερικές φορές είμαστε στην καλή πλευρά της ιστορίας, μερικές φορές στην κακή πλευρά. Νομίζω ότι πρέπει να καταδικάσουμε το κακό, αλλά χωρίς να αφήσουμε ένα σημάδι σε ένα ολόκληρο έθνος. Αυτό ισχύει για τη Γερμανία, ένα από τα έθνη που αντιμετώπισε με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια και ανοιχτά την ιστορία του. Πιθανώς δεν υπάρχει άλλο έθνος στον κόσμο που να έχει αντιμετωπίσει τον φασισμό τόσο άμεσα και με ανοιχτά μάτια, τη μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Νομίζω ότι θα κάναμε λάθος εάν οι γείτονές μας, το ερώτημα αφορά τη Βουλγαρία, αν βάζαμε αυτό το λεκέ σε ολόκληρο έθνος. Με αυτόν τον τρόπο θα μείνουμε πίσω. Έχει ειπωθεί ότι η ιστορία πρέπει να είναι ο δάσκαλός μας και όχι η φυλακή. Εάν μαυρίσουμε ολόκληρο το έθνος, η ιστορία θα γίνει φυλακή μας και δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας. Γι ‘αυτό πιστεύω ότι ο αγώνας ήταν ενάντια στον φασισμό, αλλά αυτή η ετικέτα δεν πρέπει να κολλήσει σε ένα ολόκληρο έθνος», δήλωσε ο Dimitrov.

Υπενθύμισε ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή για την ιστορία όπου υπάρχουν ιστορικοί και από τις δύο πλευρές που πρέπει να συζητήσουν αυτά τα θέματα της ιστορίας. Όταν η πολιτική χρησιμοποιεί υπερβολικά την ιστορία, συνήθως δεν μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα και δεν μπορεί να κάνει κίνηση σήμερα και αύριο, στο παρόν και στο μέλλον. Πρέπει να αφήσουμε αυτά τα ερωτήματα στην επιτροπή, στους ιστορικούς. Αυτά δεν ήρθαν την περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε βήματα για το μέλλον που θέλουμε να έχουμε αύριο, τόσο στις σχέσεις όσο και στη φιλία. Αν λάβουμε μέτρα για όσα συνέβησαν στον 20ο, τον 19ο αιώνα και νωρίτερα, δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Nikola Dimitrov κατά τη διάρκεια των εορτασμών στο Prilep./ibna