Κοσσυφοπέδιο: Η Αμερικανική Πρεσβεία αποσύρεται από την παρακολούθηση της διαδικασίας για τους Γενικούς Εισαγγελείς

Κοσσυφοπέδιο: Η Αμερικανική Πρεσβεία αποσύρεται από την παρακολούθηση της διαδικασίας για τους Γενικούς Εισαγγελείς

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πρίστινα αντέδρασε σκληρά στη διαδικασία εκλογής νέων μελών του Εισαγγελικού Συμβουλίου και των Γενικών Εισαγγελέων του Κοσσυφοπεδίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανική Πρεσβεία δηλώνει ότι η διαδικασία επιλογής διακόπηκε ριζικά καθώς στερείται διαφάνειας καθώς υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας κατάστασης, η Πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει να παρακολουθεί μια τέτοια διαδικασία.

Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Πρίστινα:

«Για χρόνια, η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει διαδραματίσει ρόλο παρακολούθησης και καθοδήγησης στις διαδικασίες για την εκλογή νέων μελών του Εισαγγελικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου (KPC) και για την επιλογή των Γενικών Εισαγγελέων. Δυστυχώς, πιστεύουμε ότι αυτές οι διαδικασίες έχουν πλέον καταστραφεί. Δεν διαθέτουν διαφάνεια και υπόκεινται σε αυξανόμενες συγκρούσεις συμφερόντων. Δεδομένου ότι η περαιτέρω συμμετοχή της Πρεσβείας θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως έγκριση αυτού του σπασμένου συστήματος, δεν θα συμμετέχουμε πλέον. Οι εισαγγελείς πρέπει να επιλέγονται με βάση τα προσόντα τους, όχι την πολιτική σχέση ή τις σχέσεις τους.

Απαιτούνται αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που στηρίζει το KPC για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης σε αυτό το σύστημα. Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Υπουργού Δικαιοσύνης να ολοκληρώσουν αμέσως τη Λειτουργική Αναθεώρηση./ibna