Ρουμανία: Σειρά σημαντικών συναντήσεων και συμφωνιών θα έχουν στις ΗΠΑ οι Υπουργοί Άμυνας και Οικονομίας

Ρουμανία: Σειρά σημαντικών συναντήσεων και συμφωνιών θα έχουν στις ΗΠΑ οι Υπουργοί Άμυνας και Οικονομίας

Συνοδευόμενοι από τον Αμερικανό Πρέσβη στο Βουκουρέστι, βρίσκονται στην Ουάσιγκτον οι Ρουμάνοι Υπουργοί Άμυνας και Οικονομίας  ενόψει σειράς συναντήσεων με στόχο “την ενίσχυση των διμερών σχέσεων”.

Ο Υπουργός Άμυνας Nicolae Ionel Ciucă συναντάται σήμερα, με τον Αμερικανό ομόλογό του Mark Esper για την υπογραφή διμερούς Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα με τη μορφή οδικού χάρτη, για την περίοδο 2020-2030. Με τη στρατηγική αυτή συμφωνία επαναβεβαιώνεται η δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τη Ρουμανία να αμυνθεί από την κακόβουλη επιρροή των ξένων δυνάμεων και να διατηρήσει την ακεραιότητα των συνόρων της.

Σήμερα επίσης, ο Virgil Popescu θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας Brouillette για να δρομολογήσουν μια Συμφωνία διακυβερνητικής συνεργασίας για την αποκατάσταση ενός εκ των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στην Cernavoda, project αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θέλει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τα μελλοντικά ρουμανο-αμερικανικά project οικονομικής και ενεργειακής ανάπτυξης.

Το απόγευμα ο κ. Popescu θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Τράπεζας ΕΧΙΜ Kimberley Reed, για την υπογραφή MοU για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού project της Cernavodă και άλλα project στη Ρουμανία. Είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο που έλαβε μέχρι τώρα η Ρουμανία και αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης που έχουν οι ΗΠΑ στον παλιό εταίρο και σύμμαχό τους.

Την ανακοίνωση για τη συμφωνία 8 δισ για το πυρηνικό εργοστάσιο της Cernavoda έκανε ο Πρέσβης Zuckerman στο Forum του Ινστιτούτου Aspen Βουκουρεστίου.

Ωστόσο, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε νωρίτερα εφέτος για λογαριασμό της Nuclearelectrica αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των Ρουμάνων θεωρεί ότι οι αντιδραστήρες 3 και 4 στην Cernavodă πρέπει να κατασκευαστούν χωρίς ξένους επενδυτές και το κράτος να περιμένει έως ότου συγκεντρώσει τα χρήματα.

Τα τελευταία χρόνια η εμπιστοσύνη των Ρουμάνων στην πυρηνική ενέργεια, ως καθαρή και ασφαλής τεχνολογία για τους ανθρώπους και το περιβάλλον έχει αυξηθεί σημαντικά./ibna