Κοσσυφοπέδιο: Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων συζήτησαν Hoti, Haradinaj- Stublla και Δένδιας

Κοσσυφοπέδιο: Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων συζήτησαν Hoti, Haradinaj- Stublla και Δένδιας

Η Υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Meliza Haradinaj-Stublla είχε σήμερα διμερή συνάντηση τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενισχύονται όσον αφορά τη φιλοδοξία για αναγνώριση

Η Υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Meliza Haradinaj – Stublla, αφού τον καλωσόρισε στο αεροδρόμιο, πραγματοποίησε μια πολύ φιλική και παραγωγική συνάντηση στο Υπουργείο με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια, με τον οποίο συζήτησε σημαντικά θέματα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την ανάγκη ενίσχυσης και προώθησής τους, ιδίως σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και σε πολιτικά ζητήματα με επιρροή στην περιοχή.

«Κατανοούμε τη θέση της Ελλάδας για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τις υπάρχουσες σχέσεις μας. Προφανώς, θα χαιρόμασταν την απόφαση της Ελλάδας να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες σχέσεις, καθώς και να τις εμβαθύνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Υπουργός του Κοσσυφοπεδίου Meliza Haradinaj – Stublla στον ομόλογό της.

Η υπουργός Haradinaj-Stublla ζήτησε από τον ομόλογό της ότι η Ελλάδα, ως χώρα με επιρροή όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βοηθήσει στην αποσαφήνιση του τελικού στόχου και του χρονοδιαγράμματος στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διευκόλυνσης του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας,

με σκοπό την οριστική διευθέτηση η οποία δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από την αμοιβαία αναγνώριση στο πλαίσιο των υφιστάμενων ορίων.

«Η Συμφωνία Οικονομικής Ομαλοποίησης της Ουάσιγκτον με τη Σερβία που διευκολύνεται από τις ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Trump είναι ένα μεγάλο βήμα προς την τελική λύση. Αυτή η συμφωνία είναι πάνω από όλα ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της περιοχής, επομένως ως Κοσσυφοπέδιο δεσμευόμαστε να εκπληρώσουμε όλα τα σημεία της και αναμένουμε ότι η Σερβία θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», πρόσθεσε η Υπουργός Haradinaj-Stublla.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την ιδιαίτερη φιλοξενία του και χαιρέτισε την αυξημένη δέσμευση του Κοσσυφοπεδίου να επεκτείνει και να χρησιμοποιήσει την πολιτική δυναμική για την περιοχή και για τις δύο χώρες μας, για ενίσχυση του οικονομικού διαλόγου. και το εμπόριο, και ιδίως την υλοποίηση ενεργειακών έργων βάσει της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, τα οποία στο μέλλον αναμένεται να αποτελέσουν έναν άλλο σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ελλάδας. Ο Υπουργός επιβεβαίωσε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην εφαρμογή της απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και γενικά για την ευρωπαϊκή κατεύθυνση του Κοσσυφοπεδίου.

Στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti, με τον οποίο συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως στον οικονομικό τομέα, καθώς και τον τελικό διάλογο μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, ο οποίος πρέπει να τελειώσει με αμοιβαία αναγνώριση.

«Ο υποστηρικτικός ρόλος της Ελλάδας για το Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ σημαντικός, επειδή είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αυτών των οργανώσεων στις οποίες φιλοδοξεί να συμμετάσχει το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Hoti.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός Hoti και ο Υπουργός Δένδιας δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια.

Ο Έλληνας Υπουργός, ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό Hoti για την υποδοχή, τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο στην ευρωατλαντική πορεία του, καθώς και στον περαιτέρω εμπλουτισμό της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών./ibna