Β-Ε: Στο Σεράγεβο ο Varhelyi, στις Βρυξέλλες τα Μέλη της Προεδρίας

Β-Ε: Στο Σεράγεβο ο Varhelyi, στις Βρυξέλλες τα Μέλη της Προεδρίας

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Oliver Varhelyi δήλωσε από το Σεράγεβο ότι “το Σχέδιο τηε ΕΕ για την Οικονμίας και τις Επενδύσεις αποτελεί σημαντική εισφορά αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, η οποία θα αυξήσει το ΑΕΠ όλων των χωρών της περιοχής κατά περίπου 3,6 τοις εκατό”.

Η επίσκεψή του την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Β-Ε πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Β-Ε Zoran Tegeltija, καθώς και με άλλους αξιωματούχους. Ωστόσο, η επίσκεψή του δεν περιελάμβανε συνάντηση με τα Μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, το πολιτικό σώμα κατεξοχήν υπεύθυνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, καθώς ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν με άλλους αξιωματούχους της ΕΕ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Tegeltija και άλλους, ο Varhelyi επεσήμανε ότι η εν λόγω ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Β-Ε, να επιτύχουν απτές και ορατές αλλαγές και αποτελέσματα μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια, που θα συνέβαλαν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις μελλοντικές γενιές και το σύνολο των πολιτών.

“Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη χώρα και την πόλη υπό την ιδιότητά μου ως Επιτρόπου, και χαίρομαι που έχω καταφθάσει με τόσο καλά νέα. Σας ενημερώνουμε για μια μεγάλη ευκαιρία για ολόκληρη την περιοχή. Η Επιτροπή εργάστηκε σκληρά για να δείξει ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούν προτεραιότητα, και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση των σχέσεων. Η περιοχή σαφέστατα θεωρείται μέρος της Ευρώπηςμ και εργαζόμαστε για να την καταστήσουμε επίσημα μέρος της Ένωσης. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε την επόμενη περίοδο για να να επιταχύνουμε την ανάκαμψη από την κρίση Covid-19 και να μειώσουμε τις ανισότητες στον τομέα της ανάπτυξης μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ”, δήλωσε ο Varhelyi.

Τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό “να συνεργαστούμε για την ανάκαμψη των οικονομιών μας και για την επιτάχυνση της ανάκαμψης των οικονομιών της περιοχής”, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε το Σχέδιο για την Οικονομία και τις Επενδύσεις.

“Αποτελεί σημαντική εισφορά με κεφάλαια αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και περισσότερων από 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω εγγυήσεων. Αυτό το συνολικό ποσό αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του συνολικού ΑΕΠ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων”, δήλωσε ο Επίτροπος.

Όπως υποστήριξε, η περιοχή πρέπει να ενισχύσει την οδική της υποδομή, να τη συνδεσιμότητα μεταξύ των πρωτευουσών, να επιλύσει το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού, να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα και πολλά άλλα, με στόχο την επίτευξη ανάπτυξης και προόδου.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Zoran Tegeltija δήλωσε ότι, κατά τη συνάντησή του με τον Varhelyi, έλαβε την επιβεβαίωση του τελευταίου ότι η Β-Ε θα αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ έως το καλοκαίρι του 2021.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση, στην οποία παρίστατο επίσης οι πρωθυπουργοί της Δημοκρατίας Σέρπσκα Radovan Višković και της Ομοσπονδίας της Β-Ε Fadil Novalić, ο Tegeltija δήλωσε ότι ο Varhelyi παρουσίασε το σχέδιο για την οικονομία και τις επενδύσεις στα Βαλκάνια.

“Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι οι σκέψεις γύρω με το ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια συμπίπτουν με τις στάσεις και τα ιδανικά των αρχών της Β-Ε, που περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη και πρόοδο, περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης , καθώς και την προώθηση έργων περιφερειακής σημασίας”, επεσήμανε ο Tegeltija.

Σύμφωνα με αναφορές από τις Βρυξέλλες, τα τρία μέλη της Προεδρίας της Β-Ε είχαν επίσης επιτυχημένες συναντήσεις.

“Το πιο σημαντικό σημείο που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι η σχέση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της Β-Ε θα είναι συνεχής και σταθερή. Εναπόκειται σε εμάς στη Β-Ε να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις από τις 14 προτεραιότητες που ορίζονται στη Γνώμη της ΕΕ, αλλά στο δρόμο αυτό θα έχουμε τη σταθερή υποστήριξη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Θα αποκτήσουμε το καθεστώς υποψηφιότητας για το καλοκαίρι του επόμενου έτους το συντομότερο δυνατό, όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Oliver Varhelyi”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Šefik Džaferović, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον Paul Rangel, μόνιμο εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Should.

Ο Džaferović επεσήμανε ότι η Β-Ε θα έχει την υποστήριξη της ΕΕ για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει περιφερειακές πρωτοβουλίες και αυτές πρέπει να υλοποιηθούν υπό την αιγίδα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αντιπροσωπεύοντας ένα βήμα προς τα εμπρός για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, στην προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ.

“Πιστεύω ότι όλα τα θεσμικά όργανα της Β-Ε θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία. Έχει ήδη προγραμματιστεί μια σύνοδος της Προεδρίας της Β-Ε, και πιστεύω ότι θα εγκρίνουμε κάποια δήλωση ή διακήρυξη σε όλα τα θεσμικά όργανα της Β-Ε. Και οι 14 προτεραιότητες που καθορίζονται από τη Γνώμη της ΕΕ έχουν εκπληρωθεί. Υπάρχουν μερικά πιο απαιτητικά και κάποια λιγότερο περίπλοκα ζητήματα, αλλά μέσω του διαλόγου θα μπορούσαμε να έχουμε την ευκαιρία να επιλύσουμε κάθε ζήτημα. Δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις στον ευρωπαϊκό δρόμο. Όσο πιο γρήγορα το κάνουμε αυτό, τόσο καλύτερα θα να είμαστε για εμάς”, είπε ο Džaferović.

Ο Milorad Dodik είπε ότι «η Β-Ε έλαβε μια σειρά προσδοκιών και ‘δουλειά για το σπίτι’ “.

“Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε. Μερικά από αυτά έχουν ήδη γίνει, και ορισμένα προετοιμάζουν το έδαφος για συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες θα είναι πολύ δύσκολες και επίσης αδύνατες, καθώς και μέρος της πιθανής μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σε κρατικό επίπεδο σε ορισμένα ευρωπαϊκά ζητήματα. Το ακούμε αυτό εδώ και 20 χρόνια. Δεν συνέβη, οπότε ούτε θα συμβεί και τώρα”, επεσήμανε ο Ντόντικ.

Ο Željko Komšić επεσήμανε ότι τα τρία μέλη της Προεδρίας εμφανίστηκαν ενωμένα.

“Εάν ήταν εύκολο να εκπληρώσουμε τις 14 προτεραιότητες, θα ήμασταν ήδη στην ΕΕ. Αυτό το γνωρίζουμε εμείς και οι σημερινοί οικοδεσπότες μας”, δήλωσε ο Komšić. /ibna