Την επόμενη βδομάδα ξεκινούν εν νέου οι διμερείς επιτροπές Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας

Την επόμενη βδομάδα ξεκινούν εν νέου οι διμερείς επιτροπές Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας

Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani συμφώνησαν στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να εργάζονται οι διμερείς επιτροπές που απορρέουν από τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας του 2017.

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών από τότε που η Κοινή Ιστορική Επιτροπή σταμάτησε το έργο της μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη Βουλγαρία εν τω μεταξύ να έχει θέσει όρους για να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σκοπίων και ΕΕ.

«Αυτή η επίσκεψη επαναφέρει τον πολιτικό διάλογο μετά από ένα μακρύ διάλειμμα. Υπήρξαν εκλογές και ο Covid-19. Να αποκαταστήςουμε το πνεύμα της φιλίας και της καλής γειτονίας. Αποδείξαμε ότι είμαστε καλός γείτονας και φίλος όλα αυτά τα χρόνια. Οι μελλοντικές γενιές δεν θα μας το συγχωρήσουν. Πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό που συμφωνήθηκε το 2017», δήλωσε η Ekaterina Zaharieva.

Σύμφωνα με την ίδια, η Σόφια έχει αναγνωρίσει τις σύγχρονες πραγματικότητες στη Βόρεια Μακεδονία,  οπότε τώρα ήρθε η ώρα για την Βόρεια Μακεδονία να αναγνωρίσει τις ιστορικές. Πρόσθεσε ότι ο δρόμος συνδέεται με πολλές μεταρρυθμίσεις, την εκπλήρωση των κριτηρίων αλλά και την προσοχή στην εθνική θέση της Βουλγαρίας.

«Δεν θέλω να αφήσω την ατμόσφαιρα στα μέσα ενημέρωσης να επηρεάσει αυτήν τη συνάντηση. Οι γείτονες πρέπει να είναι μέλη της ΕΕ μέσω της μεταρρύθμισης. Έχουμε χρόνο, όχι πολύ, οι δύο επιτροπές θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν ενός έτους, πρόσθεσε η Zaharieva.

Εκείνη και ο πρωθυπουργός Boyko Borissov κατά τη συνάντηση δεν ανέφεραν πιθανό μπλοκάρισμα της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά επέμειναν ότι η χώρα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς. Η Zaharieva ισχυρίστηκε και πάλι ότι η Βουλγαρία υποστήριζε πάντα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας.

«Ξέρω ότι κάθε νέο διαρκεί τρεις ημέρες, αλλά θα επιτρέψω στον εαυτό μου να σας υπενθυμίσει, ότι η Βουλγαρία είναι η χώρα που για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια κατά την πρώτη προεδρία της στην ΕΕ έθεσε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής και η διεύρυνση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι ένα σημαντικό θέμα στην ΕΕ”, υπενθύμισε η Zaharieva./ibna