Σλοβενία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα κατά του Covid-19

Σλοβενία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα κατά του Covid-19

Από σήμερα, οι Σλοβένοι θα υπόκεινται σε πιο αυστηρά μέτρα που περιλαμβάνουν περιορισμούς στις συγκεντρώσεις.

Η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνάντησης την Πέμπτη, επέβαλε νέους περιορισμούς μετά από απότομη άνοδο της καμπύλης του κορωνοϊού της Σλοβενίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης συγκεντρώσεων περισσότερων από δέκα ατόμων, εκτός από οργανωμένες εκδηλώσεις που θα έχουν την έγκριση από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ).

Η απαγόρευση, η οποία ισχύει για δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις, θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή και η αστυνομία θα σκληρύνει την εποπτεία και τα πρόστιμα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Aleš Hojs στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη.

Εκείνοι που διοργανώνουν εκδηλώσεις έως και 500 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών τελετών και αθλητικών εκδηλώσεων, θα πρέπει να πάρουν έγκριση από το NIJZ, ωστόσο δεν θα επιτρέπεται πλέον η το catering ή το σερβίρισμα φαγητού ή ποτού σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Ο Hojs είπε ότι ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι πολλά κρούσματα μπορούσαν να συνδεθούν με διάφορα ιδιωτικά πάρτι, συμπεριλαμβανομένων των γάμων.

Ο Hojs απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν η αστυνομία θα ελέγξει τη συμμόρφωση με την απαγόρευση σε ιδιωτικά διαμερίσματα, αλλά είπε ότι η αστυνομία θα είναι αυστηρότερη στην επιβολή της απαγόρευσης, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων της Παρασκευής.

«Η ποδηλασία της Παρασκευής υπήρξε μια από τις πιο κατάφωρες παραβιάσεις» του κυβερνητικού διατάγματος τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο υπουργός, αλλά δεν μπορούσε να πει πόσα άτομα έχουν μολυνθεί στις διαμαρτυρίες της Παρασκευής.

Ωστόσο, είπε ότι η Λιουμπλιάνα είναι σε «κρίσιμη» καμπή από την άποψη του ποσοστού κρουσμάτων.

Η Λιουμπλιάνα κατέγραψε 64 νέες λοιμώξεις την Τετάρτη μετά από 60 την προηγούμενη ημέρα, και επί του παρόντος έχει 449 ενεργά περιστατικά, γεγονός που θέτει το ποσοστό μόλυνσης ανά κάτοικο στο 0,153%, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Covid-19.

Η κυβέρνηση άλλαξε επίσης το διάταγμα για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα του οποίου οι επισκέπτες σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια θα σερβίρονται μόνο στα τραπέζια από την Παρασκευή, με εξαίρεση το delivery και το φαγητό σε πακέτο.

Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπονται μέσα σε καταστήματα, τράπεζες, ταχυδρομεία και άλλα γραφεία θα περιορίζεται σε ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα, εξαιρουμένων των εργαζομένων.

Η Σλοβενία ​​κατέγραψε 387 νέα περιστατικά του κορωνοϊού για την Τετάρτη, καθώς το ποσοστό των θετικών δοκιμών ξεπέρασε το 10% για πρώτη φορά. Το ποσοστό επίπτωσης – ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους – τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αυξήθηκε σε 128,80, από 116 μία μέρα πριν./ibna