Τουρκία: Αυξήθηκε το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ κατά 3,5% σε ετήσια βάση

Τουρκία: Αυξήθηκε το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ κατά 3,5% σε ετήσια βάση

Ο διμερής όγκος συναλλαγών Τουρκίας-ΗΠΑ αυξήθηκε παρά την πανδημία κατά 3,5% σε ετήσια βάση, δήλωσε ο Υφυπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Riza Tuna Turagay κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ που διοργανώθηκε από τον Τουρκικό Οργανισμό Κληρονομιάς.

Οι διμερείς εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί παρά τη πανδημία του κορωναϊού, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος την Πέμπτη.

«Ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε 3,5% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια αυτής της έκτακτης περιόδου όταν οι χώρες αγωνίζονταν να διαπραγματευτούν με τους εταίρους τους», δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορίου Riza Tuna Turagay.

Ο στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο διμερές εμπόριο που έθεσαν οι δύο χώρες δεν έχει πολιτικά κίνητρα, πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο του 2019, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Αμερικανός ομόλογός του Donald Trump αύξησαν τον διμερή εμπορικό στόχο από 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε δει κάποια σκαμπανεβάσματα στις διμερείς μας σχέσεις, στο καιρό σε καιρό, όλα αφορούν εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις», είπε.

«Πιστεύω ότι πρέπει να επιτύχουμε ταχεία πρόοδο προς τον στόχο. Υπό αυτήν την έννοια, η ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ των επιχειρηματικών μας κοινοτήτων είναι πολύτιμη.»

Ο Turagay σημείωσε ότι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την αμοιβαία απελευθέρωση του εμπορίου σε ορισμένους τομείς θα δώσει μια υγιή ώθηση στους διμερείς δεσμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, πριν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, ορισμένα ζητήματα έπρεπε να επιλυθούν.

«Δημιουργήσαμε την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε τα βήματα της ΕΕ. Αυτός είναι ένας από τους περιορισμούς», εξήγησε.

«Οι δασμοί για τα τουρκικά προϊόντα χάλυβα και η απομάκρυνση της Τουρκίας από το γενικό πρόγραμμα προνομιακού συστήματος για το εμπόριο θεωρήθηκαν επίσης περιορισμοί από την Άγκυρα», σημείωσε.

«Επομένως, πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα και το επόμενο βήμα θα ήταν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», κατέληξε.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Trump αποφάσισε να επιβάλει πρόσθετο δασμό 25% στις εισαγωγές χάλυβα σε μια προσπάθεια προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Τον Αύγουστο, ο Trump αύξησε επίσης τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στο 50%.

Η Άγκυρα αντέδρασε εφαρμόζοντας ίσους δασμούς σε ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Τον Μάιο του 2019, οι ΗΠΑ μείωσαν τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία σε 25%.

Αν και η Άγκυρα προσπάθησε να συζητήσει την κίνηση με την Ουάσιγκτον, αυτό αποδείχθηκε άκαρπο και προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Τον Ιούλιο, το αμερικανικό δικαστήριο του διεθνούς εμπορίου θεώρησε παράνομη την απόφαση του Trump για τον τουρκικό χάλυβα, κρίνοντας ότι ο πρόεδρος δεν είχε την εξουσία να προβεί στις σχετικές νομικές τροποποιήσεις./ibna